A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat. Sok ipari fogyasztó ugyanis elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de – még piaci áron is – olcsóbb dízelre – mondta a Népszavának Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója.

Shell
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A Magyarországon 193 töltőállomást üzemeltető, brit hátterű energiamulti a benzinárstop november közepi bevezetése óta hangsúlyozza, hogy az intézkedés piaci nehézségeket okoz. Így nem számítottak a hatósági tarifák október eleji meghosszabbítására, és nem is örültek neki.

A döntés nem segített abban, hogy a kínálatot a megnövekedett igényekhez igazítsuk, így a kutakon előfordulhat hiány a hatósági áras termékekből

– fogalmazott az igazgató. Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között fontolgatják-e a távozást a magyar piacról, úgy fogalmazott, hosszú távon terveznek.

Tévedés, hogy benzinárstop nélkül azonnal megszűnik az üzemanyaghiány

Az ásványolaj-szövetség szerint hiába döntött volna az árstop megszüntetéséről a kormány, az visszaépítése hosszú hónapokig eltart.