A banki terhek magas szintje és a szerződéses viszonyokba való utólagos beavatkozás okozta bizonytalanság elérte azt a kritikus szintet, amelynek nem lehet más eredménye, mint a lakossági és a vállalati hitelezési aktivitás jelentős visszaesése – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség pénteken kiadott közleményében.
 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nehéz körülmények között is bízunk a gazdaság teljesítőképességében, és hangsúlyozzuk, hogy csak a célzott intézkedések jelentenek hatékony gazdaságtámogatást, az általános eszközök fokozatos kivezetése elősegíti a fogyasztók, valamint a vállalatok alkalmazkodóképességét és valódi piaci működését – írták, 

és kifogásolták a kamatstop általános kiterjesztését a kis- és középvállalkozások hiteleire.

Az erről szóló kormányrendelet tovább torzítja a piaci viszonyokat, megkérdőjelezi a magánjogi szerződések jogi kötőerejét. A bankok alapvető érdeke, hogy ügyfeleik – legyenek magánemberek vagy vállalkozások – fizetőképessége fennmaradjon, teljesíteni tudják szerződéses kötelezettségeiket, fejlődni tudjanak. A kamatstop jelenlegi formájában se nem arányos, se nem célirányos

A kilábalást is segíti a kkv-kra kiterjesztett kamatstop

Nem egyszerűen több tízezer kis- és középvállalkozás átmeneti támogatását jelenti a rájuk kiterjesztett kamatstop, annak ugyanis a mostani gazdasági krízisből való kilábalásban is nagyon erőteljes szerepe lesz – vélik egybehangzóan a VG-nek nyilatkozó érdekképviseleti vezetők, akik a szorgalmazói voltak az intézkedésnek.

 – írták.
A bankszövetség szerint a kkv-k hitelezésének egyes alappillérei a koronavírus időszakában a Széchenyi Kártya Program termékei voltak, amelyek jelentősen hozzájárultak a kis- és középvállalatok likviditási és beruházási igényének teljesítéséhez. Ezen termékeknek a magasabb kamatkörnyezethez való igazítása a jelen időszakban is segítséget jelentene a vállalkozóknak a szövetség szerint.