Az első fél év erőteljes gazdasági növekedését követően a harmadik negyedévtől a bizonytalanabbá váló növekedési kilátások, a jelentősen megemelkedett energiaár, a növekvő építési és finanszírozási költségek kihívás elé állítják a kereskedelmiingatlan-piac valamennyi szereplőjét keresleti és kínálati oldalon egyaránt – sorolta a jegybank friss piaci jelentésében azonosított kockázatokat Nagy Tamás, az MNB igazgatója.

Budapest 2022.10.20.LégifotóKelenföldi pályaudvarBudapest-One irodaházfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.10.20.
Légifotó
Kelenföldi pályaudvar
Budapest-One irodaház
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Kettős az idei év képe, az első fél év még egy gazdasági kilábalás kedvező képét mutatta, de a harmadik negyedévben nagyon gyorsan csökkent a gazdasági aktivitás, amely a negyedév végére nulla közelébe süllyedt – hangsúlyozta Nagy Tamás.

Mindezek emelkedő kihasználatlansági rátákat, csökkenő befektetési forgalmat és emelkedő hozamokat vetítenek előre, és ezek a folyamatok az ingatlanok leértékelődési kockázatát hordozzák az MNB jelentése szerint.

Az irodapiacon a kihasználatlansági ráta a második fél évben két számjegyű lett, június végén a budapesti piacon még éppen 9,9 százalék volt.

A távmunka 15 százalékos aránya mellett a hibrid munkavégzésé még nagyobb, így a bérleti kereslet harmadával marad el a járvány előtti szinttől. Az irodapiacon ez a gyengébb kereslet találkozott a kínálattal, miközben a csőben lévő fejlesztések révén a meglévő irodaállomány 11 százaléka kerülhet hamarosan piacra. Ha ez továbbra is alacsony kereslettel találkozik, akkor a kihasználatlansági ráta tovább emelkedik. Az újonnan induló projektek mindenesetre lelassultak. Az új átadások ütemezésében növekvő kockázatot jelentenek az emelkedő építőanyagárak és az ellátási problémák. 

Az ipari-logisztikai piacon pedig időközben 6,4 százalékra emelkedett a kihasználatlansági ráta. Jelenleg még optimista a bérleti piaci hangulat az ebben a szegmensben, de 2022 második felétől már egyértelműen látszik, hogy itt is csökken az új keresések száma.

Rétság, Ipari park, TDK üzem, gyár Nógrád megyében Rétság, Ipari park, TDK üzem, gyár Nógrád megyében
Fotó: Világgazdaság

Ezek a kihasználatlansági szintek nem tekinthetők magasnak, ugyanakkor az irodapiacon a mutató 2019 végi 5,6 százalékos szintjéhez képest teljesen más a helyzet, és ez fokozott figyelmet érdemel. 

Az iroda- és ipari-logisztika szegmensben a tervezett magas átadási volumenek a kihasználatlanság további emelkedése irányába mutatnak. 

Vegyes a kép a hotelpiacon is. Bár a hazai szállodák forgalma 2022 első hét hónapjában jelentősen javult éves összevetésben, júliusig duplázódott a vendégéjszakák száma. A kereskedelmi szálláshelyeken belül a szállodák bevétele 2022 első hét hónapjában két és félszeresére emelkedett éves összevetésben, amiben a Budapestre visszatérő, 3-4-szeresére nőtt külföldi vendégforgalomnak és a járványügyi korlátozásokkal még érintett alacsony 2021-es bázisadatoknak is szerepe volt. 

20220524 DebrecenApartments Hotel megnyitó a Párizsi Udvarban.Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló 20220524 Debrecen

Apartments Hotel megnyitó a Párizsi Udvarban.

Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-bihari Napló

Az idén mintegy 2300 szállodai szoba átadása várható, ami emelkedő átadási volument mutat, és összességében a meglévő kapacitás 4 százaléka, miközben az energiaárak emelkedése, valamint a csökkenő fizetőképes kereslet emelkedő kockázatokat jelez a turizmus további növekedésére nézve. 

A hazai ingatlanbefektetési piac 600 millió eurós forgalmat ért el, ami hét százalékkal maradt el a 2021-es első fél év értékétől. A forgalom jelentős részét (47 százalékát) néhány nagy összegű tranzakció adta, háromnegyede pedig hazai befektetőkhöz kötődött. 

A folyamatban lévő tranzakciók nem álltak le, de a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok hatására a befektetők a kivárás mellett döntenek, ami várhatóan a 2023-as befektetési forgalomban érezteti majd a mérséklő hatását.

A hozamok érdemben nem változtak az idei év első felében, előre tekintve viszont a piaci szereplők hozamemelkedésre számítanak.

A hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek árfolyamhatástól szűrt állománya lényegében stagnált az első fél évben – közölte a jegybank.

A fizetési moratóriumban részt vevő projekthitelek az első fél év végén már csak az állomány 2 százalékát tették ki. Ez az arány a szállodai szegmensben a legmagasabb, 12 százalék. 

A projekthitel-állomány devizaaránya az NHP Hajrá keretösszegének kimerülésével enyhén emelkedett, és 81 százalékot tett ki a második negyedév végén. Az első fél évben a bankok hasonló volumenű projekthitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, jelentősebb növekedés az ipari-logisztikai szegmensbe folyósított összegekben mutatkozott.

 Az első fél évben szigorodtak az üzleti célú ingatlanhitelek feltételei, előre tekintve pedig a bankok nettó értelemben vett harmada helyezett kilátásba további szigorítást az MNB Hitelezési felmérésének tanúsága szerint. A felmérésben részt vevő válaszadó intézmények 40 százaléka érzékelt csökkenő keresletet az év első felében, míg a második fél évre 58 százalékuk várja ugyanezt – közölte az MNB piaci jelentésében.

Visszaesést érzékelnek

A  Royal Institution of Chartered Surveyors felmérésében megkérdezett szakértők 2022 első és második negyedévében a kereskedelmiingatlan-piaci ciklust 38 és 40 százalékban a kezdeti visszaesés szakaszába helyezték, emellett a válaszadók 23 és 13 százaléka a piac erős visszaesését jelezte.