Az MVM Zrt. és az ICBC Austria 250 millió euró összegű, általános vállalatfinanszírozás célú, középlejáratú hitelkeret-szerződést írt alá, ezzel az MVM csoport újabb lépést tett pénzügyi stabilitásának fenntartásáért – közölte a társaság az MTI-vel pénteken. A közleményben hangsúlyozták: a jelenlegi energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága, valamint szélsőséges kilengése ellenére az MVM csoport a pénzügyi stabilitásának fenntartásán keresztül a finanszírozás szempontjából széles körű biztonsági háló kiépítésével továbbra is mindent megtesz az ellátásbiztonság garantálásáért. Ennek érdekében kötötte meg a hitelkeret-szerződést.

Az ICBC eszközállománya és piaci tőkeértéke alapján Kína és a világ legnagyobb pénzintézete, amelynek kiemelkedő kompetenciái vannak az ipari és a kereskedelmi szektorban, így jól illeszkedik az MVM csoport finanszírozó partnerei közé – ismertetik. Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese rámutatott: az aláírt finanszírozási szerződés hozzájárul Magyarország biztonságos energiaellátásához szükséges források további bővítéséhez és lehetőséget ad a csoport pénzügyi stabilitásának további erősítésére. 

Ezek mellett alátámasztja a hitelpiacoknak az MVM csoport hosszú távú kilátásaiba vetett bizalmát

 – tette hozzá.

A felek további üzleti lehetőségekről is tárgyalásokat folytatnak, amelyekkel tovább erősíthetik, illetve bővíthetik az együttműködésüket, közép- és hosszú távon – jelezték. Az MVM csoport Magyarország 3., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalatcsoportja. A honlapján közzétett adatok szerint a 100 százalékban állami tulajdonban lévő innovatív energetikai vállalatcsoport 23 államban van jelen, és több mint 120 tagvállalata van.

Az MVM csoport az ország villamosenergia-termelésének 70 százalékát biztosítja, megkerülhetetlen szerepe van a hazai megújulóenergia-termelésben. Közel 50 százalékos a piaci részesedése az ipari fogyasztók gázellátásában, a lakossági villamosenergia- és földgázellátás 100 százalékát biztosítja az egyetemes szolgáltatón keresztül. Lakossági és vállalati ügyfeleinek száma meghaladja a 10 milliót.