Az FKF több munkatársa is demonstrációba kezdett az Ecseri úti központban, ahol fizetésemelést követelnek – írta meg a Blikk. A dolgozók készek sztrájkolni is és a lap úgy tudja, hogy a szemétszállító autók nem indultak útnak kedd reggel az óbudai hulladékégetőtől. A dolgozók között a felháborodás akkor kezdődött, amikor egy nyilatkozatban elhangzott az, hogy bizonyos idő után a hulladékszállítók fizetése elérheti a 400 ezer forintot. Az FKF alkalmazottai szerint ez nem igaz, a fizetésük csak a 200 ezer forintot éri el. A dolgozók azt mondták, hogy kedden hibára hivatkozva leadják a kukásautókat és nem mennek dolgozni.

20221004 FKF kukások tüntetéseFotó: Mirkó István  Magyar Nemzet 20221004 FKF kukások tüntetése
Fotó: Mirkó István  Magyar Nemzet
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A Blikk felkereste a FKF szóvivőjét, aki azt állította, hogy reggel találkozott kukásautóval a városban, így meglepődött, amikor meghallotta az Ecseri úti tiltakozás hírét. A lap arról ír, hogy a helyszínen lévő fotósuk forró hangulatot és heves vitákat tapasztalt, illetve az FKF egyik vezetőjével kiabálásig fajult az egyeztetés. A Blikk hozzáteszi, hogy 

a hulladékszállítás egy része kedden mindenképpen szünetel, de vannak olyan városrészek, ahol elvitték a szemetet.

A szemétszállítók a fizetéssel kapcsolatos elégedetlenség mellett azon is felháborodtak, hogy az FKF ellenőröket vett fel, akiknek az a feladata, hogy munka közben megfigyelje a szemétszállítókat, hogy kiürítenek-e be nem jelentett kukákat extra pénzért. A szemétszállítók ezzel kapcsolatban elmondák, hogy

felháborítja őket, hogy az ellenőrök, akik javarészt nyugállományba vonult rendőrök, 100-150 ezer forinttal többet keresnek mint ők.

20221004 FKF kukások tüntetése
Fotó: Mirkó István  Magyar Nemzet
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A Blikk azt írja, hogy a tiltakozás közben megjelent a helyszínen a szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva, aki azt mondta a dühös alkalmazottaknak, hogy vegyék fel a munkát vagy ki lesznek rúgva. Erre a dolgozók azt kezdték skandálni, hogy „menjen haza”. A szemétszállítók szerint a szakszervezet dolga az lenne, hogy a dolgozók érdekeit képviselje, nem az, hogy a munkáltatót védje.

A keddi tiltakozás könnyen sztrájkba fordulhat. Az FKF több száz dolgozója követlei, hogy rendezzék a bérüket.