Bevételeinek csökkenésével zárta harmadik negyedévét a Duna House, miután az ingatlanközvetítő jutalékai 9,7 százalékkal estek vissza, 3,15 milliárd forintra – derül ki a társaság által a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szombaton közzétett, a negyedévről rendelkezésre álló mérőszámokat ismertető jelentésből.

 

Az emelkedő hitelkamatok és a szokásosnál erősebb nyári szezonalitás miatt a belföldi jutalékbevétel 9,3 százalékot esett. Lengyelországban a helyzet ennél is rosszabb volt, ott ugyanis a hitelkorlátok szigorodása a bevételek 21,6 százalékos zuhanását hozta magával. A csehországi és olaszországi tevékenység csekély hányadot tesz ki, de az előző negyedévekhez képest ezek is visszaestek.

Nem szerepeltek jól a saját tulajdonú ingatlanirodák sem, amelyek 18,3 százalékos jutalékbevétel-csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni, így csupán 421 millió forint folyt be hozzájuk. 

Bár Magyarországon 2,4 százalékkal nőtt a bevétel, ez nem ellensúlyozta a lengyelországi irodák 33,2 százalékkal és a csehországiak 28,6 százalékkal romló forgalmát.

A hitelezés 52 százalékkal emelkedve, 190 milliárd forintra nőtt, köszönhetően annak, hogy az olaszországi kihelyezések több mint 4 százalékkal gyarapodva megközelítették a 300 millió eurót (csaknem 121 milliárd forint). Nem meglepő az sem, hogy Lengyelország a hitelezés területén sem teljesített jól, a forintban kifejezett érték 96,7 milliárdról 46 milliárdra csökkent. A belföldi hitelezés kicsivel 23 milliárd forint fölött volt, ami éves szinten 18,4 százalékos visszaesés.

A Duna House szerint a hazai ingatlanforgalom csaknem 20 százalékkal csökkenhetett, ennél a társaság visszaesése enyhébb, ezért úgy számolnak, hogy növelték piaci részesedésüket ebben az időszakban.

A teljes hálózat szintén bővült, hiszen az irodák száma 261-ről 308-ra, belföldön 164-ről 165-re nőtt. 

A társaság számára nehézséget okoz, hogy egyre kevesebb a hitelképes ügyfél minden országban. Ezzel együtt a vállalatvezetés továbbra is a megfontolt piacszerzésre összpontosít – olvasható a jelentésben.     

A Duna House Holding Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei pénteken 452 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 432 és 608 forint között változott.