Az államtitkár jelezte, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel, a tűzifaprogrammal, a barnaszénprogrammal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat.

A gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli szokásos interjújában azt mondta, hogy ha egy csepp molekula sem érkezik mostantól a gázvezetéken, akkor is négy és fél, öt hónapra elegendő a betárolt mennyiség, amivel a magyar gazdaság gond nélkül tud működni.

20190911 Győr tűzifa körkép Fotó: Mészáros Mátyás MM
Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld

Az államtitkár hangsúlyozta: a rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig 6 százalék. A rezsicsökkentés ráadásul továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig, amely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetniük a magyar felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. 

Ezzel mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Az MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek közel négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt, ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott – emelte ki Steiner Attila.