A kormány felkérte a Start Garancia Zrt.-t, hogy 800 milliárd forintot különítsen el energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára nyújtandó kezességvállalkozásokhoz – jelentette be egy mai háttérbeszélgetésen Lóga Máté, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára.

Energy,Crisis,,Sunset,On,Fossil,Fuels.,Transmission,Tower,Silhouetted,At, Energy crisis, sunset on fossil fuels. Transmission tower silhouetted at sunset. Electricity pylon or tower framing the setting sun, Energy crisis, sunset on fossil fuels. Transmission tower silhouetted at sunset. Electricity pylon or tower framing the setting sun, energiatámogatás, energia, távvezeték,
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban – az egész Európát sújtó egyik következményeként – az energiakereskedők az energiaárak megugrásából eredő többletkockázataikat elkezdték az ügyfeleikre (például a kis- és középvállalkozásokra) hárítani. Így például előfordult, hogy a kereskedő két-három havi bankgaranciát kért a vevőjétől, hogy csökkentse az esetleges nemfizetésből eredő kockázatot, de az előre fizetés kérésére is akadtak példák. Így – emelte ki az államtitkár – a hazai vállalkozások nemcsak a sokszorosukra ugró tarifákkal szembesültek, hanem azzal is, hogy hónapokkal előre biztosítaniuk kellett ezeknek a drámaian növekvő költségeknek a fedezetét, ami az érintettek jelentős részénél likviditáshiányhoz vezetett.

Erre válaszul indították el – eddig nem alkalmazott, innovatív eszközként – a Start Garancia Zrt. 800 milliárd forint keretösszegű programját, amelyből az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet. 

A folyamat lényege, hogy a kereskedő a kezességvállalás birtokában – amelyet a Start Garanciával kötött megállapodás rögzít – kedvező feltételek mellett kérhet banki finanszírozást, biztosítva a megfelelő likviditási pozícióit. Ezzel – mutatott rá Lóga Máté – az eddigi, kétszereplős modell (amelyben az energiakereskedők és ügyfeleik voltak érintettek) négyszereplőssé változott, hiszen a Start Hitelgarancia Zrt. mellett részei lettek a folyamatnak a finanszírozó bankok is.

A háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint

 a mostani helyzetben kulcsfontosságú a gyorsaság is, hiszen minden perc számít, ezért folyamatosak az egyeztetések a felek között.

A program keretösszegét egyébként az előzetes igényfelmérések alapján határozták meg, és azzal lehet számolni, hogy ha minden érintett lehívja a rendelkezésére álló hitelkeretet, 800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okoz a finanszírozási piacon.