A hazai gáztárolók töltöttsége jelenleg 75 százalékon áll és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, ezzel az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval meghaladjuk az uniós átlagot – jelentette be Palkovics László a Portfolio Energy Investment Forum 2022 konferencián.

PALKOVICS László, Siófok, 2022. szeptember 27.Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Gázkonferencia megnyitóján Siófokon, a Hotel Azúrban 2022. szeptember 27-én.MTI/Vasvári Tamás Siófok, 2022. szeptember 27.
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Gázkonferencia megnyitóján Siófokon, a Hotel Azúrban 2022. szeptember 27-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A technológiai és ipari miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz–ukrán háború előtt az ellátás és a megfizethető energia biztosított volt Magyarországon és Európa nagy részén is, ami lehetővé tette a fenntarthatóságra való összpontosítást. A háború azonban a számos nettó energiaimportőr ország, így hazánk számára is újra előtérbe helyezte az ellátásbiztonság fontosságát.

A tárcavezető Magyarország energiaellátása szempontjából három fontos stratégiai célt jelölt meg.

Csökkenteni kell a földgáz arányát az energiamixben, amihez keresletcsökkentési, energiahatékonysági és villamosítási intézkedések szükségesek. Emellett növelni kell a már meglévő potenciális energiaforrások arányát az alternatív földgázforrások kiaknázásával, valamint a biogáz, biomassza, hulladék és hidrogén hasznosításával az energiamixben, illetve szükséges a növekvő villamosenergia-igény és rugalmasság kiszolgálását is a piacszervezés felülvizsgálatával, termelői kapacitásbővítéssel és hálózatfejlesztéssel.

Így készülnek a magyarok a hideg és sötét téli hónapokra

A tél közeledtével egyre jobban látszik, hogy a magyar lakosság tudatosan készül az idei fűtésszezonra – olvasható az IKEA kutatásában.

Palkovics László azt is kiemelte, hogy a hazai földgázfogyasztás egy átfogó intézkedéssorozattal 2030-ig jelentősen csökkenthető.

Az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében a kormány az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki,

ami az évtized végéig összesen 16 milliárd forint beruházást jelent.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy a Nemzeti Energiastratégia 2030 fő célkitűzései közé tartozik az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése és célként fogalmazza meg, hogy optimális esetben a 2030-ra várható földgázigények negyedének ellátása hazai forrásból történjen, ezért

a kormány 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emeli a hazai földgázkitermelést.

Palkovics László felhívta a figyelmet, hogy Magyarország energiafelhasználásában a villamos energia aránya a jelenlegi 20 százalékról 26 százalékra emelkedhet az évtized végéig. Az elmúlt években a naperőművek száma jelentősen nőtt, jelenleg 3,265 gigawatt már működő napelemes kapacitással rendelkezünk, és 2025-re 5,53 gigawatt kapacitás birtokolhat engedélyt.

A saját célra termelő erőművek esetében a kormány felgyorsítja az eljárásokat, így az igénylők számára a hálózati csatlakozás gyorsított eljárás részeként lesz biztosított, illetve rövidülnek az engedélyeztetési határidők és a háztartási kiserőművek esetében ösztönzi a tárolók telepítését az önellátás javítása érdekében.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas rezsi ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.