Bőséges választékkal találkozhatnak azok, akik halottak napjához közeledve szerettük sírját hagyományos módon, krizantémmal szeretnék díszíteni. Bár az időjárás és a termelési költségek meredek emelkedése feladta a leckét a hazai kertészeteknek, a vásárlóknak nem kell hiánytól tartaniuk, bőségesen jut a piacra a hazai termelésből származó virágból. 

Az idén is mintegy 17 millió szál krizantémmal készülnek a hazai kertészetek a mindenszentek időszakára                                                                                                                         Fotó: Mohai Balázs / MTI

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója lapunak elmondta: a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban – melegebb és hűvösebb időjárás esetén is – jól érzi magát. 

Hazánkban a jó néhány professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket. 

Ahhoz azonban, hogy október végére legszebb pompájukban díszelegjenek ezek a növények, az ültetést már júniusban megkezdik a kertészek. Egész nyáron át nevelik a növényeket, hogy november elsejéhez közeledve piacra kerüljenek a többféle színben és méretben elérhető virágok.

Az idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek és családi gazdaságok dolgát. A szélsőséges időjárás ellenére a szezon kezdetére a korábbiakhoz hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból, és a minőségre sem lehet panaszuk a vásárlóknak. 

Ahogyan azt Treer Andrástól megtudtuk: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. Ennek legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak.

A szakember szerint az árak valamelyest magasabbak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek kénytelenek voltak élni az áremelés lehetőségével, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt évhez képest – emelte ki a szakember. Majd hozzátette: mivel a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része is külföldről kerül az országba, ezért a forint-euró árfolyam emelkedése is komoly költségnövekedéssel járt.

A termelők jelentős költségnövekedése ellenére megfizethető szinten maradt a krizantémok ára                                                                                                                                               Fotó: Nemes János / MTI

Mivel a virágboltok nagyobb árréssel dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy valamelyest fékezzék az árak emelkedését, a vásárlók ezért vélhetően kisebb mértékű drágulással találkoznak majd az idén. Az árak kialakítására mindenki igyekszik  odafigyelni, hiszen a kereskedők attól tartanak, hogy a túl magas ellenértékek miatt a vevők elfordulnak a termékeiktől.

A kiskereskedelmi felmérések – amelyek főként az élelmiszer-kiskereskedelem adatait veszik alapul – azt jelzik, hogy a lakosság fogyasztásában megjelent az óvatosság. A virágvásárlásnál is érezhető ez a tendencia, nagyobb visszaesés azonban eddig nem volt ebben a szegmensben – mutatott rá. A szakember megjegyezte: a virágkereskedők azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben – mint a mindenszentek és a karácsony – nem érződik a keresletcsökkenés, a visszaesés pedig csak a köztes időszakokra korlátozódik majd. 

Borítókép: illusztráció (fotó: Nemes János/MTI)