Az orosz–ukrán háborúra adott nyugati szankciók miatt Európa egyre közelebb kerül a recesszióhoz – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter szerint ebben a helyzetben kifejezetten fontos, hogy megbízható és tőkeerős keleti vállalatok ide hozzák a beruházásaikat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ahn Duk-geun korei gazdasági miniszterrel tárgyal Dunakeszin.
Szijjártó Péter Ahn Duk-geun korei gazdasági miniszterrel.
Fotó: Borsos Matyas / Szijjártó Péter Facebook-oldala

A miniszter szerint a magyar gazdasági környezet különösen vonzó beruházási célponttá teszi Magyarországot. Az alacsony adók és a stabil gazdasági környezet termékeny táptalaj lehet ezeknek a cégeknek.

2019 óta immáron minden évben egy-egy keleti országból érkezik a legtöbb beruházás hazánkba: amíg 2019-ben és 2021-ben Korea, addig 2020-ban és idén Kína végzett az első helyen ebben a tekintetben 

– írta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ezek a beruházások teremtik meg a lehetőséget arra, hogy a magyarok elkerüljék a recessziót, ami végig fog söpörni Európán.

A tárcavezető kifejtette, hogy a koreai vállalatok a világpiac vezetői közé tartoznak az elektromos autóiparban, ez pedig szintén nagyon fontossá teszi a magyarországi beruházásaikat. A koreai gazdasági miniszterrel beruházásösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodást kötöttek. Ez további beruházásokat jelent Magyarországnak.

A Samsung SDI, az SK Innovation, a W-Scope és a többi elektromos autóiparhoz kapcsolódó koreai vállalat több mint tízezer munkahelyet hozott és hoz létre nálunk ebben az időszakban

– írta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az ország kereskedelmi forgalma eközben rekordot döntött. Tavaly először érte el az 5 milliárd dollárt, illetve a magyar hústermékek exportja is hamarosan újraindulhat az egyik legnagyobb ázsiai felvevőpiacra.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is közölte, hogy a keleti világban a személyes kapcsolatoknak és gesztusoknak rendkívül nagy jelnetőségük van és ezért nem Budapesten, formális körülmények között találkoztak a koreai miniszterrel. A találkozókat Dunakeszin, a Csurgó étteremben tartották.