lehetőségét szorgalmazza az elvégzett energiahatékonysági beruházások után, és kedvezményes, egy számjegyű kamattal elérhető finanszírozási konstrukció meghirdetését a lakásépítések és -felújítások ösztönzése érdekében a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Emellett középtávon a lakás-takarékpénztári kamattámogatás visszaállítását is indokoltnak tartják az épületállomány energiafogyasztásának csökkentését szolgáló beruházások fedezetének előteremtéséhez. Ez, és az újlakás-építések volumenének növelése segítené a hazai lakásállomány fokozatos megújítását – összegezte javaslatait a MÉASZ a VG-hez eljuttatott piac elemzésében.

Workers in the background installing new, three pane wooden windows in an old wooden house, with a new window in the foreground. Home renovation, sustainable living, energy efficiency concept. ablakcsere, nyílászáró, ablak,
Fotó: Shutterstock

Extrém gyártási költségszintek és energiahatékonyság felé forduló kereslet jellemzi az építőanyagok fékeződő piacát – szögezte le a szakmai szövetség. 

Az erős első fél évet követően jó néhány befejeződő projekt és csökkenő szerződésszám mellett egyértelműen a fékeződés jelei látszanak a piacon. 

Gyakoribbá váltak a halasztások mind a lakásépítési, mind a kereskedelmi és ipari ingatlanok kivitelezésénél. Ezt tükrözi a szerkezetépítő anyagok, így például az égetett kerámiatégla termékek fékeződő forgalma. Ugyanakkor még élénk a kereslet a projektek befejezéséhez tartozó árucikkeknél,  például a tetőcserepeknél. 

A szüntelenül növekvő energiaköltségek hatására megugrott a kereslet minden olyan építési termék és szolgáltatás iránt, amely gyors átfutással segít visszafogni a lakások és az ipari, valamint egyéb kereskedelmi ingatlanok energiafogyasztását. 

Az épületgépészeti korszerűsítések és az ablakcserék kiemelt helyen szerepelnek a gyorsan megvalósítható beruházások között. 

A műanyagalapú hőszigetelő anyagok piacán jórészt elmaradt a szezonális felfutás, részben a szűkös kivitelezői kapacitások, részben a korábbi előre hozott vásárlások miatt. Az energiamegtakarítást támogató építőkémiatermékek iránti kereslet a teljes termékkörön belül erősödött, ezzel együtt a tavalyi bázis körül alakult a harmadik negyedévi összvolumen.

A szálas hőszigetelő anyagok piacán az erős első fél évet követően mintegy 10 százalékkal csökkent a kereslet az egyes ipari projektek ütemezésének lelassulásával.

Igen magas szinten rögzültek a gyártási költségek az energiaársokk és a költséginflációs folyamatok miatt.

A gyártók számára a legnagyobb kihívás az, hogy hogyan lehet kezelhető költségszinten előállítani az egyes árucikkeket. Vannak példák olyan mértékben megemelkedett termék-előállítási költségekre is, amiket a jelenlegi helyzetben a fogyasztókra már nem lehet áthárítani. 

Mindezzel párhuzamosan a hazai gyártók többféleképpen hajtottak végre energiafogyasztást leszorító intézkedéseket és törekszenek megújuló energiát hasznosító beruházások végrehajtására, illetve a meglévők bővítésére.

A kkv-szektor számára nemrég meghirdetett energiaköltség-kompenzációt előremutatónak tartja a MÉASZ elnöksége. Ugyanakkor a termelési értéklánc épségének megóvása érdekében javasolják a különösen energiaintenzív hazai építőanyag-gyártási ágazat egészét is minél nagyobb arányú energiaköltség-kompenzációban részesíteni. Ezzel elkerülhető lehetne a termelés szüneteltetése és az importarány növekedése – jelezte a MÉASZ.