A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását – közölte a Mol Magyarország kedden az MTI-vel arra reagálva, hogy egy rakétatámadás miatt leállt a Mint írták, üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendők ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

MOL Hungarian Oil & Gas Plc Refinery As Oil Trades Near Three-Month High, An employee stands on an oil storage tank against a backdrop of oil cracking towers in the Duna oil refinery, operated by MOL Hungarian Oil & Gas Plc, in Szazhalombatta, Hungary, on Monday, Feb. 13, 2019. Oil traded near a three-month high as output curbs by OPEC tightened global supply while trade talks between the U.S. and China lifted financial markets. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az összegzés felidézi, hogy az ukrán olajvezeték-rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot.

A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak. „Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság vezeték újraindításának feltételeit” – olvasható a Mol közleményében.

Zelenszkij: Oroszország javarészt energetikai objektumokra mért csapást – a Barátság kőolajvezeték is leállt

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett videóüzenetében. Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátorállomások a fő célpontok. A fehérorosz–ukrán határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. Az olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátásuk a szivattyúknak, de az ellátás egyelőre zavartalan. Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás – idézte fel az M1 aktuális csatorna.