Magyar gazdaság

A Roszatommal is tárgyalóasztalhoz ül Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Oroszországba repült. Szocsiban részt vesz az Atomexpón, és a Roszatommal is egyeztetni fog.

A paksi atomerőmű bővítése egyszerre nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdeke Magyarországnak. Nem véletlen, hogy csak egy hétnek kellett eltelnie és ma ismét tárgyalóasztalhoz ülünk Alekszej Lihacsovval és a Roszatom vezetőségével – írta hétfő reggeli Facebook-posztjában Szijjártó Péter.

Borsos Mátyás / Szijjártó Péter Facebook, 2022. November
"A paksi atomerőmű bővítése egyszerre nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdeke Magyarországnak. Nem véletlen, hogy csak egy hétnek kellett eltelnie és ma ismét tárgyalóasztalhoz ülünk Alekszej Lihacsovval és a Roszatom vezetőségével.
Múlt hét hétfőn Szamarkandban pontosan áttekintettük a szükséges lépéseket rövid és hosszú távon annak érdekében, hogy az évtized végére már számolhassunk két új paksi blokkal is.
Ami a rövid távot illeti, Szocsiban az Atomexpo rögtön lehetőséget biztosít a számvetésre és az újabb feladatokra."
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter Facebook

A hétfő hajnalban Szocsiba utazó külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy múlt hét hétfőn Szamarkandban a Türk Tanács ülésén áttekintették a szükséges lépéseket rövid és hosszú távon annak érdekében, hogy az évtized végére már számolni lehessen a két új paksi blokkal is.

Ami a rövid távot illeti, Szocsiban az Atomexpo rögtön lehetőséget biztosít a számvetésre és az újabb feladatokra – zárta bejegyzését a tárcavezető.

Készül az egyiptomi atomerőmű is

Nem csak Magyarország egyeztet ezekben a napokban a Roszatommal. Az orosz vállalat közleményben tudatta, hogy szombaton letették Egyiptom első atomerőművének második blokkjának az alapkövét – számolt be róla a Powermag.

Az El-Dabaa első blokkját júliusban kezdték el építeni. Az erőmű építésének várható költségeit 25 és 30 milliárd dollár közötti összegre becsülik, amelynek finanszírozásában Oroszország és helyi magánbefektetők egyaránt részt vesznek.

A Roszatomot, a világ egyik vezető atomtechnológiai vállalatát, eddig elkerülték az Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt sújtó nemzetközi szankciók. Számos országban folynak projektjeik, többek közt ők építik Törökország és Banglades első atomerőműveit.

 

energia Szijjártó Péter Oroszország Roszatom Paks Szocsi
Kapcsolódó cikkek