Magyar gazdaság

Az energiaválság a mosási szokásokat is felülírta

Az energiadrágulás miatt a rövidebb mosási programok a népszerűbbek, sőt vannak, akik a mosási hőfokot is csökkentették.

A magyarok közel 60 százaléka tervezi kedvezőbb energiafelhasználású készülékre cserélni a mosógépét, csaknem 10 százalék az idén, közel 20 százalékuk egy éven belül tenné meg ezt – derül ki a Candy Hoover Hungary Kft. által végzett online felmérésből. Ezt az eredményt magyarázza, hogy a válaszadók mintegy felének 5 évnél idősebb a mosógépe, 26 százalék 3–5 év közötti készüléket használ, 17,9 százaléknak 1–3 éves gépe van, miközben vadonatúj, egy év alatti berendezéssel 6,7 százalék büszkélkedhet.

Az energiahatékonysági besorolás az új mosógép kiválasztásakor kardinális szempont, az ár után ez a legfontosabb kritérium a fogyasztók számára. 

Ezt követi az elérhető funkciók mennyisége, a programok száma és típusa. A márka a negyedik legfontosabb tényező vásárláskor, de meghatározó a készülék mérete és a garanciaidő hossza is. 

Jobban figyelünk arra, mit milyen hőfokon és mennyi ideig mosunk

A nyilatkozók 19,5 százaléka rövidebbre vette a rendszeresen használt mosási programot, bár 45,6 százalékuk csak egyes ruhafajták esetén teszi ezt meg. A válaszadók csupán egyharmada nem foglalkozik ezzel, számukra az a lényeg, hogy a ruhák mindig tiszták legyenek. Ugyanakkor a beállított hőmérséklettel is óvatosabbak lettünk. 

A leggyakrabban használt mosási hőfokot a megkérdezettek több mint 10 százaléka csökkentette. 

A megkérdezettek számára az adott mosási program kiválasztásakor kiemelten fontos a hatékonyság, nem mindegy tehát, hogyan tisztítja meg a gép a ruhákat. Döntő szempont még az energiafelhasználás, ezt követi a mosási ciklus hossza, vagyis a program időtartama. 

Sokat mosunk és sokat is költünk mosószerre

A magyarok 59 százaléka hetente 2-4 alkalommal mos, de a válaszadók 25,7 százaléka arról számolt be, hogy naponta elindítja a gépet. Mi több, valamivel több mint 10 százalék egy nap többször is elindítja a készüléket. Heti egyszer a nyilatkozók 13,8 százaléka mos ruhát, havonta néhány alkalommal csupán 1,6 százalék. 

Hand,Adjusting,The,Temperature,Setting,Of,A,Clothes,Dryer,By
Fotó: Shutterstock

A válaszadók akkor indítják el a leggyakrabban a mosógépet, amikor a szükséges ruhamennyiség összejön (69,3 százalék). 

Ezenkívül inkább hétvégén (16,7 százalék), mint hétköznap (13,9 százalék) mosnak.

Mosószert a megkérdezettek 52,9 százaléka havonta egy-két alkalommal vásárol, 36,6 százalékuk negyedévente néhányszor, 10,5 százalék pedig félévente nagyobb tételben szerzi ezt be. Havi szinten 51,1 százalék 5–10 ezer forintra teszi azt az összeget, amit mosószerre költött, 34,2 százalékuk 5 ezer forint alatt költ, 12 százalék 10–15 ezer forint között áldoz erre, 15 ezer forintnál többet pedig 2,7 százalék hagy a boltokban.

Az okosfunkciókat még kevesen használják

Az okosfunkciók egyelőre kevésbé vonzók a megkérdezettek számára:

a kérdőívet kitöltők döntő többségének nincs NFC- vagy wifikapcsolat a mosógépén.

Közel 10 százaléknak van ilyen funkciója a készülékén, de nem nagyon használja, 2,4 százalékuk csak alkalmanként kapcsolja be ezt, és csupán 1 százalék veszi igénybe minden mosásnál.

Ahogy okosmosógépe, úgy szárítógépe is kevés magyarnak van. Azok aránya, akiknél van otthon szárítógép, és minden mosásnál használják, 12,3 százalék, míg alkalmanként 10,4 százalékuk veszi ennek hasznát. 

A mosógép karbantartására ugyanakkor sokan figyelnek: 89,6 százalék rendszeresen vízkőmentesíti a készüléket, 1,7 százalék évente szerelőt hív hozzá, míg csupán 8,6 százalék azok aránya, akik nem foglalkoznak a gép ápolásával.

 

 

mosás mosási program mosási hőfok
Kapcsolódó cikkek