Októberben az új lakáshitel szerződések összértéke a zöld otthonteremtési nélkül 58,5–61,5 milliárd forint között alakult a szeptemberi 79,3 milliárd forint után – olvasható a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségének (FPKOSZ) közleményében. Becslésük szerint egyetlen hónap alatt negyedével esett a hitelkihelyezés volumene. A nyár eleji szinthez képest még nagyobb a zuhanás. A lakosság májusban még 162 milliárd forint értékben vett fel jelzáloghiteleket, ami történelmi csúcsnak számított. Ennek a számnak már csak a harmadát érte el az októberi adat.

jelzálog
Ötéves mélyponton a lakáshitel folyósítás. 
Fotó: Denphumi

A FPKOSZ azt írja, hogy a piac a 2020 májusában mért szint alá süllyedt, amikor a koronavírus-járvány nehezítette az életet. Utoljára 2018 februárjában volt ilyen alacsony az új szerződések értéke. A májusi történelmi rekord után öt hónappal, ötéves mélypontra zuhant tehát a lakáshitelpiac.

Energetikai korszerűsítésre fordítja a többség az otthonteremtési támogatást

Az 2022. december 31-ig biztosan igényelhető. Sokan energetikai korszerűsítés miatt vennék igénybe.

A piac beszakadása egyenes következménye az elmúlt hónapok eseményeinek. Akik most szeretnének hitelt felvenni nem csupán a magas kamatokkal szembesülnek, életük szinte minden területén drámai változások következtek be 

– mondta Fülöp Krisztián, az FPKOSZ elnöke. Hozzátette, hogy ezt a mélyrepülést a rendkívül magas a megélhetési válság és a bizonytalan gazdasági környezet idézte elő.

A szakmai szövetség arról is írt a közleményben, hogy a magyar ügyfelek helyzetét javíthatja a hitelpiacon, hogy Magyarországon fut jelenleg az egyik legtöbb támogatott hitelprogram. Ezeknek a programoknak a kihasználásával lehet visszacsábítani a bizonytalan ügyfeleket a hitelekhez az FPKOSZ szerint.