2022 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 504 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 500 forint volt – közölte a KSH. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva 513 200 forintban állapították meg a bruttó bér szintjét. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 335 200 forint.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal, a nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset már 18,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Legutóbb, 2022 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 497 200 forint – közfoglalkoztatottak nélkül számolva 507 000 forint – volt. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintra mérték. A bruttó átlagkereset akkor 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

Ekkor lehet egymillió forint az átlagbér Magyarországon

Még az ideinél kisebb bérnövekedési ütemmel is belátható időn belül beérhetik a magyar fizetések a nyugati-európai kereseteket.

A KSH szerint az átlagkereset szeptemberi növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá. Ugyanakkor fontos, hogy a statisztikai hivatal jelzése szerint 

a reálkereset 1,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1 százalékos növekedése mellett.

Az egész évet nézve már kedvezőbb a helyzet: a reálkereset 5,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző évhez mért 11,8 százalékos növekedése mellett.

 

Mi történt az idén eddig?

A 2022. január–szeptember időszakot vizsgálva az alábbiak állapíthatók meg:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 503 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 514 300 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 334 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 347 ezer forintot tett ki.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. 
  • A jelentős mértékű növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának februári kifizetése (úgynevezett fegyverpénz), az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése magyarázzák.