BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza

Lezárult a 2022. évi népszámlálás második, számlálóbiztosi szakasza. A számlálóbiztosok az elmúlt egy hónapban több mint kétmillió személyi kérdőívet rögzítettek, és ötmillió címet ellenőriztek.

November 20-án lezárult a 2022-es népszámlálás számlálóbiztosi szakasza – számolt be hétfői közleményében a Központi Statisztikai Hivatal.

Lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A csaknem 23 ezer számlálóbiztos országszerte 5 millió címet, ezen belül 4,6 millió lakcímet, és további mintegy 400 ezer egyéb címet, például nyaralót, üres telket, valamint különféle intézmények címét ellenőrizte.

A számlálóbiztosok mintegy 1,5 millió címen írták össze a lakások jellemzőit, és 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével.

Az internetes önkitöltési szakaszban rögzített 7 millió kérdőívvel együtt már 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe.

„Büszkék vagyunk arra a szakszerű és elhivatott munkára, amelyet a számlálóbiztosok az elmúlt egy hónapban végeztek. A számlálóbiztosok nagyon fontos szerepet töltöttek be a népszámlálás során, hiszen a háztartások jelentős része az ő segítségükkel vett részt az adatgyűjtésben.”

A népszámlálás végrehajtásának ők voltak a főszereplői, áldozatos tevékenységük elengedhetetlen volt a népszámlálás sikeres lebonyolításához. Köszönjük a háztartások együttműködését is. A visszajelzések szerint a többség megértő volt a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében

– nyilatkozta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője.

A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező. Azok, akik korábban, az online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosoknak sem sikerült elérniük őket a november 20-án zárult összeírói időszakban,

pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

A pótösszeírás lebonyolításáról a jegyzők gondoskodnak. Kijelölik, hogy a polgármesteri hivatalban vagy a közös önkormányzati hivatalban mikor és hol tudnak jelentkezni az adatszolgáltatók.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A pótösszeírás során – a számlálóbiztosi szakaszhoz hasonlóan – a kérdőíveket számlálóbiztosok töltik ki az adatszolgáltatók válaszai alapján. Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőívek következnek – az utóbbiból annyit kell kitölteni, ahány személyt korábban nem írtak össze: ha valamennyi személy kimaradt, akkor a lakáskérdőív mellett minden személyről készül személyi kérdőív.

Aki megtagadja a válaszadást, közigazgatási eljárás keretében akár 200 ezer forint pénzbírsággal is sújtható.

Népszámlálás 2022: ezeket a háztartásokat keresik fel a számlálóbiztosok

A pótösszeírást is beleszámolva még egy hónapon át tart a 2022-es őszi népszámlálás. A számlálóbiztosok ezekben a napokban azokkal töltetik ki a kérdőíveket, akik a határidőig online nem tették meg. Aki megtagadja a válaszadást, közigazgatási bírsággal sújtható, de a KSH-nak nem a szankcionálás a célja, hanem a sikeres cenzus.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.