Befejezte a Debrecenben épülő BMW-gyár villamosenergia-ellátásához szükséges alapinfrastruktúra-fejlesztés kivitelezési munkálatait a Forest-Vill Kft. 

BMW debreceni gyáravató Hans-Peter Kemser Szijjártó Péter
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A transzformátorállomások és villamosenergia-hálózatok építésére specializálódott Forest-Vill Kft. 

rekordgyorsasággal, nyolc hónap alatt végzett a feladattal,

ami már csak azért is nagy szó, mert Debrecen határában épülő BMW-gyár Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházása.

Hogy került képbe a Forest-Vill?

A budaörsi székhelyű energetikai kivitelező szakcég az Opus Titász Áramhálózati Zrt. vonatkozó közbeszerzési eljárást 2022 januárjában nyerte el. Egyebek mellett az épülő debreceni autógyár működéséhez szükséges alapinfrastruktúra bővítésének kivitelezésére kapott megbízást. 

A munkálatok februári megkezdése után a kivitelezés októberben fejeződött be, 

a készre jelentés pedig október 15-én történt meg.

November közepével a tereprendezési munkálatok és a füvesítés is elkészült, valamint megkezdődtek az üzembehelyezési munkálatok.

Mit is csináltak pontosan?

A Forest-Vill Kft. mintegy 800 millió forint értékű megbízás részeként elvégezte a prémium német autómárka majdani gyárának áramhálózatba integrálásához szükséges 

  • nagyfeszültségű berendezések telepítését, 
  • gondoskodott a kapcsolódó távvezetéki mezők és két transzformátormező komplett kiépítéséről, 
  • kapcsoló és vezénylő épület installációjáról és a telemechanika bővítéséről, 
  • közműcsatlakozások és olajleválasztó rendszer kiépítéséről, 
  • illetve teljes körű építészeti és villamostechnológia kivitelezéséről. 

A szerelés után és az üzembe helyezés előtt a Forest-Vill saját próbákat, méréseket végzett el a berendezéseken. Jelenleg az Opus Titász által szervezett és irányított üzembe helyezés zajlik, melyben a Forest-Vill szerelési asszisztenciát biztosít.

Most vannak a csúcson

„A presztízsértékű megbízás gyors és minőségi megvalósításában nagy segítséget jelentett, hogy társaságunk az energetikai kivitelezői terület szinte teljes vertikumát lefedi, miközben a nagy multinacionális versenytársakhoz viszonyítva rendkívül rugalmasan vagyunk képesek dolgozni – mondta el Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill létrejötte óta dinamikus növekedést tudhat magáénak: 2019-ben 33 munkavállalója volt a vállalatnak, 2021-ben már csaknem 200 szakembert foglalkoztattak. Fennállása óta tavaly zárta a legerősebb évét a vállalat, árbevétele 

mintegy 13,3 milliárd forintot tett ki, majdnem 40 százalékkal növekedett 2020 óta.

A sikeres hazai projektek folytatása mellett pedig a Forest-Vill a nemzetközi piacon is megmérettetésre készül, elsősorban a közel-keleti régióban keresve új üzleti lehetőségeket, ennek érdekében Kuvaitban egy saját iroda megnyitása is a terveik között szerepel.