Számunkra minden Magyarországon működő vállalat, és minden munkahely fontos, ezért úgy döntöttünk, hogy annak a 214 vállalatnak, akinek a regisztrációja félbeszakadt, megadjuk a lehetőséget, hogy egy második körös regisztrációban részt vegyen – jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter legújabb videóbejegyzésében a Facebookon, miután a gyármentő program pályázati felületét szerda reggel az órási túljelentkezés miatt 20 perc után le kellett zárni.

Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks to journalists as he arrives at the EU Informal Meeting of EU Foreign Ministers (Gymnich) in Prague, Czech Republic on August 30, 2022. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Fotó: Michal Cizek / AFP

A tárcavezető szerint látszik, hogy nagyon komoly igény van a programra. Ismertetése szerint 168 vállalat összesen 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forint értékű energetikai beruházáshoz. 

A mostani döntés értelmében ezeken a vállalatokon túl az a 214 cég, amely megkezdte ugyan a regisztrációt, ám a keret kimerülése miatt félbehagyta, azt egy második körben befejezheti.

Szijjártó Péter szerint az előzetes várakozásoknak megfelelően a legtöbb jelentkezés az élelmiszeriparból és a fémiparból érkezett, ugyanakkor a járműgyártás és a vegyipar is kiveszi a részét a pályázatokból. Most négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére, hogy a beruházásukat bemutatva a támogatási igényüket benyújtsák. 

A miniszter egyúttal egy gyors döntési folyamatra tett ígéretet, mivel „minél korábban jön a támogatás, az annál többet ér”.