Az Otthon Centrum évösszegző közleménye az ingatlanközvetítő által értékesített lakások különböző szélsőértékeit mutatta be a legdrágábbtól a legolcsóbbig, a legkisebbtől a legnagyobbig.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A társaság idei eladásai közül a legnagyobb alapterületű egy 600 négyzetméteres budai-hegyvidéki luxusvilla volt, amelyhez tartozott 4 ezer négyzetméter telek is. 

A 10 szobás épület 520 millió forintért kelt el, ám ezzel lemaradt a legdrágább ingatlanok toplistájának első helyéről. 

Azt a címet ugyanis egy 540 millió forintért eladott, 308 négyzetméteres, ötszobás, új építésű rózsadombi luxusvilla nyerte el.

Több mint ezerszer meg lehetett tehát ennek az ingatlannak az árából venni a társaság közvetítésével értékesített legolcsóbb házat, amely 500 ezer forintért talált gazdára egy Zalaegerszeg közeli kis faluban. Igaz, ennek az ingatlannak az értékét visszafogta, hogy jelenlegi állapotában lakhatatlan. Az 50 négyzetméteres vályogház nemcsak abszolút értékben, de 

négyzetméterre vetítve is a legolcsóbb volt 10 ezer forintos négyzetméterenkénti árával.

Egy négyzetméterért a legtöbbet egy újlipótvárosi, legfelső emeleti luxuslakásért fizettek, amely 4,3 millió forintba került négyzetméterenként. Az 56 négyzetméteres lakáshoz ugyanis egy örökpanorámás 40 négyzetméteres terasz is tartozik.

Az Otthon Centrum idén értékesített legkisebb lakása egy mindössze 12 négyzetméteres újbudai ingatlan volt, amelyért 9 milliót fizetett a vevő. A földszinti lakás jó állapotban, elektromos fűtéssel felszerelve ért ennyit.

Az ingatlanközvetítő leggyorsabban egy XIII. kerületi lakást tudott eladni, a 32 négyzetméteres garzon már aznap elkelt – 43,5 millió forintért –, amikor megjelent az Otthon Centrum hálózatában. 

Volt azonban olyanra is példa, hogy egy ingatlanon hosszú ideig nem sikerült túladni, a legtovább egy pécsi családi ház volt piacon, amely tíz évig szerepelt a hálózat kínálatában. A mindössze 30 négyzetméteres, felújításra váró ház modernizálását nehezítette, hogy a teleken szigorú beépítési szabályozás van érvényben, maximum 50 négyzetméteres ingatlan építhető rá – olvasható a közleményben, amely szerint a cég által értékesített legöregebb ingatlant Úrhidán 1800-ban vette birtokba első tulajdonosa.