Hónapról hónapra szembesül a lakosság a növekvő inflációval, a kenyér, a tojás vagy a tejtermékek ára gyakorlatilag teljesen elszakadt a hétköznapi realitásoktól. Arra nem számíthatunk, hogy egyhamar visszatérnénk a normalitáshoz, viszont igenis lehet küzdeni az ellen, hogy minden pénzünket elvegye a drágulás:

talán sosem volt még ilyen kifizetődő a tudatos vásárlás, ugyanis ha szánunk rá elég időt, hogy összehasonlítsuk a különböző boltok árait, több ezer forintot is megspórolhatunk egy-egy nagybevásárlás során.

Több olyan honlapon is lehet kutatni, amely ár-összehasonlítással foglalkozik, mi a cashmap.hu-n néztünk szét, amely az összes nagyobb hazai diszkontlánc termékét és árát vezeti.

Pékáruk

Az alapvető élelmiszerek listáján a tojás után a kenyér drágult a leginkább az elmúlt egy évben, a KSH legutolsó adatai szerint novemberben már 865 forint volt kilója. Ugyanakkor ehhez az árhoz képest is találtunk olcsóbban, az Auchanban és a Tescóban is 600 forint egy kilogramm parasztkenyér. Aki viszont az egészségére is oda akar figyelni, és teljes kiőrlésű rozskenyeret szeretne venni, annak a Pennybe kell mennie, ott fél kilogramm 369-ért kapható. Ezzel együtt döbbenetes látni, hogy tejes kiflit 55 forint alatt sehol sem árulnak, a nagy hipermarketek is kivétel nélkül ezt az árat lőtték be.

Felvágottak, szalámik, párizsik

A felvágottak közül a legolcsóbb a Lidlben 130 dekás kiszerelésben kapható Baroni, amely 249 forint, hasonló árkategóriában, de kisebb, 100 dekagrammos csomagban az Auchanban ennél is kevesebbért, 219 forintért is tudunk venni felvágottat. Ha hajlandók vagyunk többet kiadni, akkor ár-érték arányban a legjobb választás, az Auchanban található Kaiser baromfihúsos felvágottja, aminek az 500 grammos kiszerelése mindössze 1000 forint. Szalámik közül az Aldi Zimbo Tátra csemegeszalámija nyert, 439-cel,

míg a párizsik között az Interspar győzött toronymagasan a meglepően olcsónak tűnő 159 forintos S-budget baromfipárizsival.

Tejtermékek

A sajtok ára is alaposan elszállt az elmúlt időszakban, ma már 4000 forint/kiló alatt alig lehet találni. Épp ezért tűnik ki a mezőnyből az Auchan Ammerland trappistája, amelyből 1 kiló 2990 forintba kerül, illetve szintén a megfizethető kategóriában van az Aldi Kokárdás sajtja 3890-ért. Ha megengedhetjük magunknak, hogy 4500-5000 forintot kiadjunk egy kilogramm sajtért, akkor a Pilos-, a Mizo- és a Tolle-termékek jöhetnek számításba. A margarinok esetén a legjobb választás az Aldiban jelenleg akciósan kapható Bellasan 500 grammos kiszerelése 300 forintért, ami ahhoz képest olcsónak tűnik, hogy a legtöbb margarin ma már ennek a duplája, sőt, a Flora margarin esetén már alaposan a pénztárcánkba kell nyúlnunk, hiszen félkilós csomagolásban 1000 forint alatt már nem lehet kapni (bezzeg a lengyeleknél 400-500 forintba kerül margarin).

20220201 Kaposvár Február elsejétől hat élelmiszer árát kellett visszavinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.  A vevők már az árbefagyasztás első napját is kihasználták, a tej, az étolaj és a liszt láthatóan jócskán fogyott a kaposvári áruházakban.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Alkoholos italok

Cikkünk írásakor a Pennyben volt a legolcsóbb a sör, ahol akciósan az Arany Korsót 169 forintért adták, ugyanakkor valamennyi hipermarketben lehet találni 200 forint alatt is. Aki viszont inkább borosnak tartja magát, annak érdemes a Tescóba ellátogatnia, ahol az általunk kevésbé ismert Rosso Emilia száraz és félédes borát is kipróbálhatja, amelyből egy palack 359 forint.