BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadrendbe áll a magyar honvédségnél a legendás német Panzerfaust utódja

Az új fejlesztésből Magyarország vásárol először a világon. Nem szimpla beszerzésről van szó, a páncéltörő hazai gyártása is hamarosan elindul.

A magyar honvédség lesz az első megrendelője a Dynamit Nobel Defense (DND) új fejlesztésű, RGW 110 név alatt futó, vállról indítható páncéltörő rakétájának – derült ki a német nyelvű Soldat und Technik gyalogsági hadműveletekre szakosodott portál beszámolójából.

RGW, páncéltörő
Fotó: DND

A katonai blog azt írta, hogy ezt az információt a DND egyik szóvivője megerősítette érdeklődésükre. Hogy pontosan mekkora mennyiségre szerződtek a hazai haderővel, arra nem tért ki, csupán azt jelezte, hogy jelentős volumenről van szó. Azt viszont bejelentette, hogy 

a teljesítésnek 2025-ig kell megtörténnie.

Az ügyletet egy december elején kötött megállapodás részeként hozták tető alá a felek, amikor a Honvédelmi Minisztérium és a DND vegyesvállalat alapításáról egyezett meg. Magyar oldalról a szerződést Palkovics László volt iparminiszter, jelenleg az N7 Holding Zrt. (állami tulajdonú védelmi ipari innovációs profilú cég) vezérigazgatója szignózta, a DND részéről pedig Michael Humbek vezérigazgató. 

Sokkal többről van szó, mint szimpla beszerzésről

Az ebből az alkalomból tartott eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a vegyesvállalat a korábbi, „sok évtizedig tartó, nagyrészt felelőtlen politikai döntések” miatt leépült védelmi ipar újraépítését indítja el. A magyar haderő kezébe olyan eszközök kerülnek – mondta –, amelyek a magyar emberek biztonságát garantálják, ugyanakkor a részleteket nem ismertette.

Fontos látni, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a magyar haderő rendszeresíti az RGW 110-est, hanem a gyártásában is részt vesz, méghozzá magyarországi kapacitással. A DND mintegy két éve már aláírt egy szándéknyilatkozatot a magyar állammal egy vegyesvállalati partnerség kialakításáról a magyarországi gyártás érdekében. A Soldat und Technik kommentárja szerint a most létrehozott közös társaság, illetve a kapott megbízás 

a magyarországi beruházás kezdetét jelenti.

Olyannyira, hogy ennek keretei is fixek. Az üzem építése rövidesen megkezdődik a Budapesttől 120 kilométerre délkeletre fekvő Kiskunfélegyházán. Itt készülnek majd a páncéltörő kompozit vetőcsövei. Az RGW-család váza egy kevlárral vagy szénszállal burkolt alumíniumcső. A DND a konkrét változatoktól függően a jövőben RGW 90 és RGW 110-es vetőcsövekkel is elláthatja a piacait a kiskunfélegyházi, a HM Arzenálhoz tartozó üzemből. A robbanófejeket minden bizonnyal a németországi Észak-Rajna–Vesztfália tartományban, Burbachban fogják gyártani.

Egy legenda nyomában

Az RGW 110 a széles körben elterjedt Panzerfaust 3 és RGW 90 utódjának tekinthető. A Panzerfaust (magyar fordításban páncélököl) a német hadsereg legnagyobb számban gyártott egyszer használatos páncélromboló fegyvere volt a második világháború idején. Nagy hírnévre tett szert, a Magyar Királyi Honvédség is rendszeresítette, és Magyarországon is gyártották.

RGW 110, páncéltörő
Fotó: DND

A vonatkozó Wikipédia-oldal azt írja, hogy a német-izraeli hátterű DND által fejlesztett RGW 110 a Panzerfaust 3 számos problémáját orvosolja. Rövidebb, könnyebb és kiegyensúlyozottabb, mint elődje, és elektronikus irányzékával 

800 méterre lévő célpontokat is támadhat.

A tandem robbanófej több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot (RHA) képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos: a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható. Az RGW 110 új technológiának számít, a tervek szerint később egy megnövelt hatótávolságú változatot és egy aktív védelmi rendszerekkel (APS) felszerelt, harckocsik ellen is hatásos verziót is fejlesztenek.

Előre megmondták

A DND-vel való partnerség igazolja azt a korábbi magyar várakozást, hogy a német hadiipar Magyarországra költözhet. Erről Palkovics László tavaly ősszel nyilatkozott a Világgazdaságnak, még mint innovációs és technológiai miniszter. Akkor azt mondta, hogy a német és az osztrák hadiipari vállatok mozgolódnak, 

mert nem érzik biztonságban a működésüket.

Új környezetet keresnek, de maradnának az EU-ban, mert ha máshová vinnék a tudásukat, ellopnák, de az uniós ipari kultúra keretei között nem. Avishay Regev, a DND felügyelőbizottságának elnöke ezzel nagyon egybecsengő álláspontot ismertetett a már hivatkozott decemberi aláíráskor. Azt mondta, hogy német cégként évek óta keresték, hol tudnának az országhatáron kívül termelési egységet létesíteni, és végül Magyarországon találták meg a megfelelő helyszínt.

Magyarországot olyan kormány vezeti, amely biztosítja az ország és az Európai Unió határainak védelmét, és elkötelezett az ország védelmi ipari képességének megerősítésében. Olyan környezetet találtunk, amely kedvez a befektetéseknek, ösztönzi a beruházásokat, a munkaerőpiacon és az egyetemeken pedig képzett munkaerőt találtunk

– sorolta az érveket. Kiemelte a két ország fegyveres ereje közötti jó együttműködést, és megemlítette, hogy mindkét haderő használ azonos rendszereket és ez a jövőben is így lesz. Azt is hangsúlyozta, hogy céljaikhoz olyan partnereket találtak Magyarországon, akik tudják, mit jelent a fejlesztés, a termelés és az  innováció, és elkötelezettek ezek iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.