Több miniszterelnöki határozat is megjelent a december 23-án kiadott Magyar Közlönyben helyettes államtitkárok felmentéséről és kinevezéséről, valamint állami felsőoktatási intézmények kancellárjainak megbízásáról.

ORBÁN Viktor Budapest, 2022. november 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke videókonferencia keretében részt vesz a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén, a Karmelita kolostorban 2022. november 26-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2022. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke videókonferencia keretében részt vesz a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén, a Karmelita kolostorban 2022. november 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

Orbán Viktor elsőként arról döntött, hogy az energiaügyi miniszter javaslatára Móré Tamás Miklóst, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkárát a tisztségéből 2022. december 31-i hatállyal felmenti, ezzel egyidejűleg pedig kinevezi Vajó Regina Alexandrát az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkárává, 2023. január 1-jei hatállyal. 

A kormányfő ugyancsak az energiaügyi miniszter javaslatára Zöld-Nagy Viktóriát, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkárát – más fontos megbízatására tekintettel – 2023. január 15-i hatállyal felmentette. Az sem maradt titok, hogy mi a szóban forgó más fontos megbízatás: Zöld-Nagy Viktória a 2023. január 16-tól a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban folytatja helyettes államtitkárként. Orbán Viktor erre a pozícióra a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára kérte fel a szakpolitikust.

A karácsony nemcsak a közigazgatásban hozott menesztéseket és kinevezéseket, hanem az állami felsőoktatási intézményeknél is.

Így a miniszterelnök – a kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára – határozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kancellárjáról: Kotán Attila Bertalan megbízását 2022. december 31. napjával visszavonja. Ugyanakkor Kotán Attila Bertalan folytathatja kancellári feladatait, csak már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Az itteni mandátuma 2023. január 1-jétől 2027. december 31-ig szól.

Az is kiderült, hogy ki tölti be az üresen maradt kancellári széket a BME-n. Orbán Viktor a felsőoktatásért felelős miniszter előterjesztésére Verseghi-Nagy Miklós Zoltánt kérte fel a 2023. január 1-jétől 2027. december 31-ig terjedő időtartamra a kancellári teendők ellátására.