Megduplázódott az áruhitel-felvételek száma a tavalyihoz képest – közölte az eMAG. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb online kereskedelmi áruházánál az ősz óta kétszer annyi áruhitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. A közleményük szerint már az első fél évben is 20 százalékkal több hitelhez folyamodtak a vásárlók, mint 2021-ben. Ahogy arról korábban írtunk, már az adventi időszakot megelőzően felfutott az áruhitel-felvételek száma, de a karácsonyi dömping valóban az egekbe lökte az adatot.

Young,Couple,In,Consumer,Electronics,Store,Looking,At,Latest,Laptop, Young couple in consumer electronics store looking at latest laptop, television and photo camera to buy
Fotó: Shutterstock

Az eMAG kiemelte, hogy a nullaszázalékos kölcsönökhöz az átlagosnál másfélszer többen nyúlnak az idei karácsonyi szezonban. Ezekből a legtöbben okostelefont, háztartási nagygépet, televíziót és laptopot vesznek.

A személyi kölcsönök akár 20 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is futhatnak, így az eMAG-nál előtérbe kerültek az áruhitelek. 

Tavaly októberhez képest 80, novemberben pedig 96 százalékponttal volt magasabb az áruhitelre történő vásárlások száma 

– olvasható a cég közleményében. Ezzel együtt az online bankkártyás vásárlások száma is 11 százalékkal nőtt az előző karácsonyhoz képest.

A magyarok többsége idén kevesebbet költ ajándékokra

A hosszú távú tervezést szinte mindenki fontosnak tartja.

Az eMAG megjegyzi, hogy minél magasabb az adott kosárérték, annál 

szívesebben választják a vevők a hosszabb, 36 hónapos futamidőt a havi törlesztéseknél. 

Ennek az a célja, hogy a törlesztőrészleteket minél alacsonyabban tartsák. A hitelhez folyamodók 46 százaléka az üzletekben, az értékesítők segítségével intézte az áruhitel-igénylést. Tavaly ez az arány csak 30 százalék volt.

A Cofidis Monitor legfrissebb országos reprezentatív felmérése szerint az elmúlt egy évben áruhitelt választók 43 százaléka háztartási gépeket, 37 százaléka elektronikai eszközöket (tévé, hifi, egyéb informatikai cikkek), 23 százaléka pedig bútort finanszírozott a hitelből.