A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be – ismertette csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Pump Unit Assembly In Grundfos AS Factory A worker uses a pair of pliers to adjust copper thread during assembly of a pump unit component inside the Grundfos AS factory in Tatabanya, Hungary, on Wednesday, June 7, 2017. A gauge of Hungary's manufacturing activity pointed to a record pace of expansion, boosted by output, new orders and higher employment, according to index publisher MLBKT. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
 Októberhez képest minimálisan gyengült a BMI.
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A korábbi novemberi értékekkel összevetésben az idei érték magasabb, mint az 52,7 pontos hosszú távú átlag, és

felülmúlta az előző három év november havi értékeinek 53,2 pontos átlagát is.

Októberben 56,5 volt a mutató értéke.

A részindexek általában csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a irányába való elmozdulásra utal.

A foglalkoztatottságindex értéke 0,7 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, de bővülést mutat immár tizennegyedik alkalommal. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent.

Az új rendelések indexe 1995 óta a legmagasabb novemberi értéket vette fel, de az előző hónaphoz képest szintén csökkent. Az 50,0 pont fölötti érték az új rendelések állományának emelkedését jelzi.

A szállítási átfutási idő értéke 50 pont alatt továbbra is szűkülést jelez, az index értéke 2,5 ponttal emelkedett.

Az MLBKT jelentése ismertette:

a vásárolt készletek indexe 3 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban, de erős bővülést jelez.

A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az és folytatta a bővülési tendenciát, bár mindkét index minimálisan csökkent. A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke az októberihez képest.

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség indexe 1,2 százalékpontos csökkenést mutat. A késztermékkészletek szintje hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az előző havinál.