Magyarország kereskedelmi és beuházásösztönzési megállapodást írt alá Dé-Koreával - jelentett be Szijjártó Péter a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy 

EU-s országként elsőként kötöttek meg egy ilyen keretmegállapodást, amelytől újabb magyarországi beruházásokat, illetve újabb exportlehetőségeket várnak a magyar vállalatoknak Dél-Korea irányába.

 

PAK Dzsin; SZIJJÁRTÓ Péter
 

A miniszter azt is elmondta, hogy az idei esztendőben is 2019 és 2021 után már harmadszor Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. 

A koreai vállalatok összesen ezermilliárd forintnyi beruházást indítanak el az idei esztendőben. Ezek döntő többsége az elektromos autóiparban jön létre. 

A miniszter korábban jelezte, hogy ezeknek a koreai beruházásoknak köszönhetően Magyarország az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka. Hozzátette, hogy a W-Scope Nyíregyházán, a Volta Energy Tatabányán, a Shinheung Monoron és a NEO TPS pedig Bátonyterenyén gyárt eszközöket és alkatrészeket az autóipar jövőjét meghatározó elektromos akkumulátorokhoz. 

Korábbi posztjában Szijjártó hangsúlyozta, hogy tavaly a kereskedelmi forgalom kis híján 

elérte az 5 milliárd dollárt, ami már akkor rekordnak számított, de idén szeptemberig már van egy 22 százalékos növekedés, így idén újabb rekordszintet ér el a kereskedelmi forgalom.  

A regionalizációs megállapodás életbelépésének köszönhetően újraindulhat a magyar élelmiszeripari termékek exportja Koreába, ami hatalmas piacot jelent a magyar termékek számára. Emellett új terület lesz a nukleáris energia, amelyben Korea hagyományosan erős és az egész iparágnak új lendületet ad a kis moduláris reaktorok fejlesztése. A nukleáris energiára mindketten fenntartható, biztonságos és olcsó energiaforrásként tekintünk – fogalmazott a miniszter.