Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika gyökeresen megváltoztatta a gazdasági folyamatokat. Ennek hatására újra kell tervezni a 2023-as év gazdasági és pénzügyi folyamatait – írta péntek délelőtti Facebook-posztjában Varga Mihály.

20221202 BudapestVállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. Vállalkozók napja rendezvénye
Varga Mihály, 2023
Varga Mihály: újra kell tervezni a 2023-as folyamatokat
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

A pénzügyminiszter arról számolt be, hogy a kormány már megkezdte ezt a munkát, és ennek eredményeképpen év végéig

a korábban elfogadott, más gazdasági pályát feltételező 2023-as költségvetést módosítja a kabinet.

A tárcavezető szerint az a cél, hogy a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is biztosítsák a hiány és az csökkentését, azonban a családtámogatások, a nyugdíjak és a munkahelyek megvédése is prioritás.

Varga Mihály hozzátette, egyetért Vajda Zoltánnak, az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökének javaslatával, hogy erről tájékoztassa a parlament illetékes bizottságát. 

Amint a Pénzügyminisztérium elkészül a módosításokkal, és ezt a kormány jóváhagyja, Varga örömmel részt vesz a költségvetési bizottság ülésén – zárta bejegyzését a tárcavezető.

Nagy Márton: nem lehet rövid távon ezt a válságot megúszni

Nem történt gazdaságpolitikai hiba – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján, hozzátéve, hogy jelen pillanatban mind a folyó fizetés mérleg, mind a költségvetés nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat, szerinte erre a gazdaságra senki nem mondhatja, hogy egyensúlytalanságban lenne. A tárcavezető úgy látja, nem globális világválság, hanem európai gazdasági válság van, amelyben teljes iparágak tűnnek el, ugyanakkor továbbra sem látni, hogy erre miképp reagálna Európa.