Magyar gazdaság

Egyre súlyosabb gondot okoz a sok csapadék – Galéria

A talaj már nem képes felvenni több vizet, a szokatlanul enyhe időjárás pedig a kártevőknek kedvez.

Annyi eső esett az elmúlt időszakban, hogy azt a talaj már nem tudja befogadni, így több folyón is komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

 

Az OMSZ honlapján olvasható összefoglaló szerint a múlt héten ismét sok, helyenként 50–70 milliméter eső hullott, a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásosnak a háromszorosa esett az elmúlt 30 nap során. 

A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin.

A sok csapadék hatására a talaj felső egyméteres rétege csaknem az egész országban telítetté vált, egyedül Sopron térsége jelent kivételt, ahol 90 milliméter körüli nedvesség hiányzik a telítettséghez képest, azt a területet régóta kihagyja a csapadék.

A tájékoztatás szerint a sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni, így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan.

Mint írják, januárban eddig csak egy-két éjszaka hozott gyenge fagyot az országban, azonban többfelé egyáltalán nem süllyedt nulla fok alá a hőmérő higanyszála, noha ez szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Ráadásul 

a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, és hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Hozzátették, hogy a következő egy hét során a időjárás közelíthet az ilyenkor megszokotthoz és az eső mellett már hó is eshet. A legtöbb csapadék a déli területeken valószínű, arrafelé újabb 20-30 milliméter is lehullhat. A belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni, a vetések a vízborítást a lehűlő időben kissé jobban, de nem túl sokáig bírják majd. A hőmérséklet csökken, megjelennek az éjszakai fagyok, napközben pedig többnyire 0 és 5 fok között várható az értéke.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek