Az Európai Bizottság Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszerén (RASFF) keresztül tavaly 226 ügy érintette Magyarországot. Ezek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódó élelmiszer-biztonsági riasztások voltak, az esetek 86 százaléka pedig külföldi előállítású terméket érintett – emelte ki előzetes évösszefoglalójában Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára.

FRANCE, PARIS, 2022-04-12. Illustration of the interior of a supermarket.FRANCE, PARIS, 2022-04-12. Illustration de l interieur d un supermarche. Chocolat Kinder. Tous les produits Kinder disponibles a la vente ne sont pas concernes par le rappel des chocolats Ferrero.
Fotó: Riccardo Milani / AFP

A magyar vonatkozású esetek közül 192 vonatkozott élelmiszerre, 16 takarmányra, 18 élelmiszerrel érintkező anyagokra.  A legtöbb bejelentés baromfihússal és abból készült termékekkel, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban érkezett – összesen 58 – míg 18-18 esetet vizsgáltak a szakemberek fűszerek és gyógynövények, továbbá étrend-kiegészítők, bébiételek és tápszerek körében.

A helyettes államtitkár kiemelte: hazai gyártású termékkel az esetek alig 14 százalékában, összesen 31 alkalommal volt gond. 

Főként baromfihúst vagy abból készült termékeket kifogásoltak mikrobiológiai szennyezettség miatt a tagállamok. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős magyar hatóság tavaly 19 ügyet jelentett a rendszeren keresztül, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt.

A legemlékezetesebb, illetve szakmai szempontból legérdekesebb esetek között a csokoládétermékekkel kapcsolatos problémákat, valamint a bogyós gyümölcsök okozta megbetegedéseket emelte ki a helyettes államtitkár.

Március végén az Európai Bizottság több országra, köztük Magyarországra is kiterjedő szalmonellajárványt jelentett a Belgiumban gyártott Kinder csokoládétermékeknél. A belga gyárat áprilisban bezárták, és világszerte termékvisszahívásokat indítottak el. Néhány hónappal később ismét belga csokoládétermékekben mutattak ki szalmonellát. A riasztási hálózat gyors reagálásának köszönhetően a Barry-Callebaut cég termékei nem kerültek kiskereskedelmi forgalomba.

Már több európai országban is visszahívták a Kinder tojásokat szalmonellagyanú miatt

Leginkább tíz év alatti gyermekek körében fordultak elő bejelentett esetek.

Hat európai országban és az Egyesült Királyságban Hepatitis A-vírussal szennyezett, fagyasztott bogyós gyümölcsök okoztak megbetegedéseket. A szigetországban például több mint 300 esetről számoltak be. A járvány felderítése egy magyarországi étterem vizsgálata alapján indult, ahol 16 megbetegedést jegyeztek fel. A szakemberek a fertőzés forrásaként a lengyel Ardo Fruitberry vegyes bogyós gyümölcséből készült hideg gyümölcslevest azonosították. A több mint 25 országban forgalmazott fagyasztott gyümölcskeveréket visszahívták a forgalomból.