Január 12-én, csütörtökön lép hatályba az árstopos élelmiszerek készletezéséről szóló új szabályozás. Bár ennek részletei egyelőre nem ismertek, a Világgazdaságnak fogyasztóvédelmi források elmondták, mit várnak el a hatóságok holnaptól a boltoktól, és mivel találkozhatnak a vásárlók.

Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció  20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet, 20220201 Budapest ÁrstopA kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej.Fotó: Bach Máté  (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Az új szabályozás lényege, hogy a kilenc árstopos alapvető élelmiszerből a kereskedőknek a készleteket, illetve azoknak a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben kell biztosítaniuk, hogy az a kiszolgálásra – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen. Ez a rendelkezés egyértelműen (főleg) az elmúlt hetek jelenségének vetne véget, hogy 

országosan üres polcok fogadták a vásárlókat az üzletekben kristálycukor, tojás és más termékek esetén.

A kormány ennek érdekében egy fontos mennyiségi támpontot is rögzített. Eddig úgy volt, hogy az árstopos termékekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, az adott év (2021 és 2022) átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítása kötelező. A jövőben viszont ennek a kétszerese az elvárás, ha szükséges. A kérdés már csak az, hogy mit takar pontosan a „szükséges” megfogalmazás.

Nem hivatalos részletek

A Világgazdaság kereskedői oldalról úgy értesült, hogy az élelmiszerláncok tegnap délután várták a fogyasztóvédelem hivatalos tájékoztatását a pontos elvárásokról. Ez végül nem történt meg, a hírek szerint átcsúszott ma délutánra. Ettől függetlenül aktív tárgyalások folytak a láncokat tömörítő szövetségek és a hatóságok között. A főbb kitételek pedig lapunkhoz is eljutottak hatósági forrásokból.

A legszembetűnőbb változás az lesz, hogy a boltok polcain nem lehet hiány az árstopos termékekből.

Ez a legfontosabb célja az új szabályozásnak, ezért ennek teljesülését is veszik a legkomolyabban az ellenőrzésekkor. Vagyis

  • a kristálycukor, 
  • a búzafinomliszt, 
  • a finomított napraforgó-étolaj,
  • a házisertés-comb,
  • a csirkemell, csirke far-hát,
  • az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej,
  • a friss tojás
  • és az étkezési burgonya 

minden esetben elérhető kell hogy legyen, ezekből nem lehet hiány. Ha mégis, azt szankcionálni fogják a hatóságok, de figyelembe veszik az esetleges egyedi körülményeket. Például, hogy a hiány megszüntetése folyamatban van, a rendelés megtörtént az adott árucikk utánpótlásáról.

Gyorstalpaló a hiány megelőzéséhez

Bizonytalanság volt a tekintetben, hogy a kereskedők mikor kötelesek aktiválni a megduplázott készletmennyiséget: ha már hiány van, vagy előre gondolkodva. Erre a válasz az, hogy folyamatában kell követniük az értékesítést, és amikor az látszik, hogy elfogyhat az adott árstopos termék, akkor intézkedni kell a konkrét hiány elkerülése érdekében. Ha tehát fő szabály szerint tíz liter tejet kell magánál tartania az adott napon, de nyolc már elfogyott, akkor gondoskodnia kell a készlet kétszerezéséről, vagyis húsz literre kell emelnie a rendelkezésre álló tej mennyiségét.

Fontos, hogy ha az értékesítés meghaladja a példa szerinti húsz litert is, efölött már nem várja el a jogszabály a kereskedőtől, hogy további készletet biztosítson,

tehát a 21. liter tej már nem elvárás a polcon.