A naptár fordulása nem csak az évszámot változtatja meg, de a törvényi szabályozás terén is számos változást hoz magával. Ezek egy részéről már írtunk, azonban a hitelpiacot érintő változásokat is érdemes áttekinteni.

hitelezés
Fotó: Shutterstock

2023. január elsején drágulhatnak a személyi kölcsönök és az áruhitelek, a folyószámlahitelek és a hitelkártyák is, hiszen az előbbi esetben a maximális kamat 29,9 százalékról 37 százalékra, míg az utóbbi három terméknél 44,9 százalékról 52 százalékra emelkedhet az új szabályok szerint. A teljes hiteldíjmutató maximumát az alapkamathoz kötik a szabályok, ezek 2023. július 1-jén változhatnak legközelebb.

Ugyancsak ekkortól emelkedhetnek a most kamatstopot élvező meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészletei, ha az intézkedést nem terjesztik ki a későbbiekben. A 2022 januárjában bevezetett intézkedés a referenciakamathoz kötött változó kamatozású jelzáloghitelesek számára hozott enyhülést, ám tavaly november óta a nem kamattámogatott, három-, négy- vagy ötéves lakáshitelekre is vonatkozik.

Június 30-ig van életben a kis- és középvállalkozásokat érintő kamatstop, míg 

január 1-jétől a szabad felhasználású diákhiteleknél is hatályba lép az új kamatstop, amely 4,99 százalékos sapkát húz az ilyen kölcsönökre.

Az év első napjával véget ér a 2020 márciusában bevezetett törlesztési moratórium, mostantól mindenkinek folytatnia kell a törlesztést. Bár a moratórium idején keletkezett költségek miatt a törlesztőrészlet nem nőhet, ez nem jelenti azt, hogy ezeket a költségeknek az adósoknak elengedik, ehelyett a hitelek futamideje lesz hosszabb.

Ha a törlesztési szünet idején volt kamatforduló, az is lehetséges, hogy mégis magasabb törlesztőrészlettel szembesülnek az adósok, amikor újrakezdik a kölcsön visszafizetését.

Továbbra is velünk marad a sőt a kormány 2022 utolsó napjaiban meghozott rendelete szerint annak falusi változata, valamint a babaváró is elérhető lesz legalább 2024 végéig. A falusi CSOK-ot azonban a tavalyinál némileg kevesebb településen, de még mindig 2630 faluban igénybe lehet majd venni – írja a Bank360.hu.

Nem igényelhető viszont januártól a nagycsaládos autóvásárlási kedvezmény és alapesetben az otthonteremtési támogatás sem. 

Az utóbbi azonban méltányossági okból a gyermekvállalás körülményeire való tekintettel, valamint napkollektor, napelemes rendszer telepítésénél 2023. március 31-ig továbbra is felvehető, az autóvásárlási kedvezmény esetében annyi a könnyebbség, hogy aki a múlt év végéig igényelte és meg is kapta a támogatást, az 2023 végéig vehet vagy lízingelhet autót ennek felhasználásával.