A lezárások tavaly év végi feloldásával az emberek kiszabadultak otthonaikból, és ezzel együtt költekezni kezdtek. Sokan utazással akarják lerázni magukról a három év alatt kialakult bezártságérzetet. A kínai holdújév ünnepe pedig csak újabb ok arra, hogy az emberek fáradalmaikat a lakóhelyüktől távol pihenjék ki.

CHONGQING, CHINA - JANUARY 26: Tourists visit the Hongyadong (Hongya Cave), a comprehensive wooden stilt houses located at the junction of the Yangtze River and the Jialing River, during the Spring Festival holiday on January 26, 2023 in Chongqing, China.
Turisták tömege ünnepelt a Jangce és a Jialing folyók találkozásánál található Hongya barlangnál csütörtökön.
Fotó: Getty Images

Hivatalos adatok szerint a Covid-fertőzések, a kórházi kezelések és a halálesetek száma csökken. 

A kormány becslése szerint a lakosság mintegy 80 százaléka már megfertőződött a Covid–19 vírusával, azaz kialakult a nyájimmunitás

– írta csütörtöki jelentésében Ting Lu, a Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport vezető kínai közgazdásza.

Az országban decemberben ugrásszerűen megnőtt a koronavírus-fertőzések száma, miután a vezetés véget vetett a közel három éven át tartó zéró-Covid-politikának.

A január 21. és 28. közti holdújév az első nagyobb ünnep a korlátozások feloldása óta. Ezeken a napokon országszerte turistavonzó eseményeket tartanak a tavaszi fesztivál keretében.

A kínai panziók foglalásai több mint a duplájára nőttek, míg a turisztikai látványosságokra eladott jegyek száma több mint megötszöröződött a holdújév első négy napján

az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva. A szállodák és más turisztikai tevékenységek iránti érdeklődés pedig meghaladta a pandémia előtti 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet – derül ki a Trip.com utazási portál előzetes adataiból. 

Az utazási hajlandóság nemcsak az ázsiai ország szárazföldi területein emelkedett, 

sokan töltik idejüket Kína más részein és külföldön is. Az ezeken a helyeken vakációzók száma megnégyszereződött

az ünnep első négy napján a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szállások és a repülőjegyek iránti kereslet fokozódása már december utolsó hetében meglátszott.

A belföldi napi utazások az egy évvel korábbi szám másfélszeresére növekedtek január 8. óta, ám még a napi több tízmillió utazás is jelentősen elmarad a 2019-es szinttől – közölte a közlekedési minisztérium. 

Az kevésbé egyértelmű, hogy a turizmus fellendülése mellett az általánosságban vett fogyasztás is visszatér-e a lezárások előtti időszakban mérthez. 

A bevásárlóközpontok forgalma, az újlakás-vásárlások és az autóeladási adatok mind arra utalnak, hogy a nagy értékű fogyasztás továbbra is visszafogott

– vélekedett Lu.

A kínai háztartások megtakarítási hajlandósága tavaly rekordmagasságot ért el, mivel sokan nem tudták, hogy bevételeik hogyan alakulnak a jövőben, ráadásul az az összeomlás szélére került – írja a CNBC