Tavaly a cégek 80 százalékánál emelkedtek a bérek, az idén ezt csak tízből hat vállalat tervezi. Igaz, tavaly is kevesebben terveztek hasonló lépést, mint amennyinél ez megvalósult – derül ki a Pofession.hu legújabb, a vállalatok bérfejlesztési terveit vizsgáló kutatásából.

Young female start up business woman in office young female business woman sitting behind her desk in a start up office. She's illuminated by artificial light. Her colleagues are visible in background
Fotó: Tom Werner

A felmérés szerint 2021-ben és 2022-ben a cégek 70 százaléka számolt fizetésemeléssel, az idén már csak 62 százalék terveiben szerepel bérfejlesztés. 2021-ben átlagosan 9,2, 2022-ben pedig 9,7 százalékos emelést említettek a vállalatok év elején, végül a tavalyi átlagos fizetésnövelés mértéke ennél magasabb, 12,7 százalék volt. 

Az idén átlagosan 12,2 százalékkal terveznek.

Azok a cégek, ahol tavaly is volt bérfejlesztés és az idén is terveznek, ómegosztottak annak mértékével kapcsolatban, nagyjából egy-egy harmaduk tervez magasabb, alacsonyabb vagy ugyanakkora emelést. Az 5 főnél kisebb vállalkozásoknál (15,9 százalék) és az 1 milliárd forint alatti árbevételű (13,7 százalék) cégeknél lehet a legnagyobb a fizetésnövelés mértéke.

A béremelések 2019-ben főként a fizikai munkásokat érintették, 2021-ben a középvezetők is sorra kerültek, míg 

tavaly az elszálló árak mellett már mindenkinek a fizetését kénytelenek voltak emelni. 

Ez továbbra is így van, a béremeléssel számoló vállalatok 80 százaléka az egész cégnél növeli a fizetéseket.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint a jó munkaerő megszerzése és megtartása a korábbinál is nagyobb kihívás, miközben az üres pozíció jelentős költségeket hozhat maga után, ezért érdemes azt mielőbb feltölteni.

A béren kívüli juttatások terén a cégek kevésbé nagyvonalúak, csupán a vállalkozások 29 százaléka tervezi a keretösszegek emelését, míg 4 százalék csökkentené azokat.

Az évente több mint 100 főt toborzó vállalatok 43, a 20 millió forintnál nagyobb toborzási költséggel szembesülők 48, a nyugati régióban működők 37 és a legalább 250 fős vállalkozások 38 százaléka tervez több béren kívüli juttatást nyújtani.

A cégek 87 százaléka a munkaerő megtartása érdekében tervezi emelni a fizetéseket, míg 51 százalékuk új munkavállalók felvételét is szeretné ezzel segíteni.