Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke kapta az idei Lámfalussy-díjat. Az idei 9. Lámfalussy-konferencián a vezető jegybankár beszédében méltatta Lámfalussy Sándort, aki azok közé tartozott, aki az európai gazdasági és monetáris integrációt jegyzi, emiatt, ha létezne a világ központi bankjainak hírességek csarnoka, fontos helyet kapna benne.

Austria's Central Bank Governor Robert Holzmann Interview
Robert Holzmann, governor of Austria's central bank, gestures during an interview in Helsinki, Finland, on Friday, Sept. 13, 2019. Holzmann said the easing package approved by the European Central Bank on Thursday was possibly a mistake and can be changed after incoming President Christine Lagarde takes over from Mario Draghi. Photographer: Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Felidézte Lámfalussy 1961-es és 1981-es publikációt, amelyekben a legégetőbb kérdések között taglalta az inflációt, aki már ekkor modern válaszokat adott, rámutatva a nem konvencionális jegybanki eszközök hatásaira. A vezető jegybankár szerint ezek túlnyomórészt pozitív gazdasági hatást gyakorolnak, ám az erősen alkalmazkodó, túlzott, alacsony kamatok hozzájárulnak az alacsony termelékenységű vállalatok piacra jutásához, és a defenzív beruházásokhoz. Lámfalussy épp emiatt a nem konvencionális eszközökből való kilépés mellett érvelt. 

Az inflációs ráták továbbra is túl magasak az euróövezetben

– fogalmazott, és Lámfalussyhoz hasonlóan azt mondja, a monetáris lépéseknek továbbra is a harapniuk kell, amíg az alacsony inflációban a lakosság nem érzi ezeknek a hatását.

Catherine L. Mann, a Bank of England monetáris tanács tagja beszédében ugyancsak a pénzromláshoz vezető okokat vette számba. Rámutatott: annak ellenére, hogy az energiaárakon ársapkák vannak az Egyesült Királyságban, az élelmiszer-infláció még mindig magas, ráadásul egyelőre nem látszik az a forduló sem, ami tartós, 2 százalékos inflációt eredményezne hosszabb távon.

Jelezte, mind az Amerikai Egyesült Államokban, az euróövezetben és az Egyesült Királyságban sokkok figyelhetők meg, ami kezdődött a Coviddal, folytatódott a háborúval, ugyanakkor az Egyesült Királyságot egy harmadik is érte. Bár a havi adatok következő időszakban csökkenést mutathatnak, a magas frekvenciájú adatok még mindig erőteljes drágulásra utalnak, emiatt a jegybanknak nem szabad idő előtt belefognia a monetáris lazításba, sőt, szerinte további kamatemelésekre lesz szükség.