Az energiaárak elszabadulása miatt a lakásvásárlásra készülők többsége, nagyjából kétharmada fontosnak vagy egyenesen nagyon fontosnak tartja az energiahatékonyságot a leendő új otthona kiválasztásakor. Az OTP Bank és az Otpotthon közös kutatásának eredményei azt mutatják, hogy százból mindössze kilencen nem foglalkoznak különösebben ezzel a kérdéssel, további heten bíznak abban, hogy az esetleges hiányosságok némi felújítással felszámolhatók, 18-an pedig úgy vannak vele, hogy ez nem tartja vissza őket a vásárlástól, ha egyébként az ingatlan megfelel a többi elvárásuknak. 

Figure,Of,House,With,Scarf,And,Energy,Efficiency,Rating,Outdoors.
Fotó: Shutterstock

Az energiahatékonyság az idősebb korosztályok számára különösen fontos szempont az új ingatlan kiválasztásakor,

ami azt mutathatja, hogy leginkább ők szenvedik meg az energiaköltségek elszabadulását és keresnek olcsóbban, gazdaságosabban fenntartható lakásokat, házakat – az OTP Bank és az Otpotthon legfrissebb kutatásának eredménye szerint.

A fővárosiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók körében szintén kiemelt helyen szerepel ez az elvárás az új otthon felkutatásakor, kiválasztásakor. Az ingatlanok energiahatékonyságával kapcsolatos elvárások előtérbe kerülése, erősödése az Otpotthon keresési adataiban is megfigyelhető. 

Bár a kutatás eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy az energiahatékonyság a válaszadók egyharmadának fontos, további egyharmadának pedig kiemelten fontos, mégsem ez a meghatározó szempont az új otthon kiválasztásánál, olyannyira nem, hogy még az első ötbe sem került be a lakásválasztási szempontok listáján. 

Az összes megkérdezett körében ugyanis az első és legfontosabb dolog az ingatlan elhelyezkedése,

a második az ára, a harmadik a típusa (lakás, ház, építési telek stb.), a negyedik az alapterülete, az ötödik pedig az állapota, ami lehet felújított vagy felújítást igénylő. Csak ez után, a hatodik helyen jelenik meg a szempontok fontossági listáján a szigetelés, majd az energiafelhasználás és ezzel együtt a várható rezsiköltség, megelőzve a szobák számát.

Van még egy csavar a kutatási eredményekben, amely arra erősít rá, hogy az energiahatékonyság egyre fontosabbá válik az új otthon kiválasztásakor. A válaszokból ugyanis az is kiderült, hogy az ár és az ingatlan típusa mellett az energiafelhasználás és az rezsiszámla is azok közé az elvárások közé tartozik, amelyekből a vásárlók a legkevésbé hajlandók engedni, inkább a kiszemelt ingatlan alapterületében kötnek kompromisszumot, jobban mondva adnak le eredeti igényeikből.