– Az elemzők egy része szerint az elmúlt év második felében technikai recesszióba csúszott át a magyar gazdaság. Mi erről a véleménye? Milyen lesz az idén a hazai lefutása, mekkora lehet az éves GDP-bővülés 2023-ban?

– A tavalyi év harmadik negyedévében a hazai gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben, 4 százalékkal bővült, azonban negyedéves bázison csökkent a hozzáadott érték. Számításaink szerint a negyedéves alapú csökkenés az elmúlt év utolsó három hónapjában is folytatódott, így 2021 végéhez képest 1 százalék körüli szintre mérséklődhetett az éves dinamika. Összességében tavaly átlagosan 4,5–5,0 százalékkal bővült a hazai gazdaság. Az idén a GDP 0,5–1,5 százalékos emelkedésére számítunk, de az évet több szempontból kettősség jellemzi majd. Egyrészt a növekedés szerkezetében éles kontrasztok alakulhatnak ki, a belső keresletben csökkenésre számítunk, mivel egy magas inflációs környezetben várhatóan kétszer is meggondolják az emberek, hogy mire és mennyit költenek. Másrészt a vállalatok is óvatosabbá válnak a beruházásaik tervezésében. Ezzel szemben az ipari kilátásai kedvezően alakulnak, amit segít, hogy az egész Európai Unióban várakozások feletti növekedést regisztráltak. A kivitel emelkedésében nagyon fontos szerepet töltenek be azok az új, zöldmezős nagyberuházások, amelyek jellemzően az autóiparhoz és az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódnak.

Balatoni András MNB igazgató, MNB Inflációs jelentés 2017. december. 2017.12.21. foto: Vémi Zoltán
Balatoni András MNB igazgató, MNB Inflációs jelentés 2017. december. 2017.12.21. foto: Vémi Zoltán
Balatoni András: az idén 0,5–1,5 százalék között nőhet a GDP 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

A kettősség abban is tetten érhető majd, hogy az első fél év várhatóan alacsonyabb növekedési adatokat hoz, azonban 2023 közepétől dinamizálódhat a GDP. 

A hazai gazdaság fundamentumai továbbra is erősek: magas a beruházási rátánk és egyelőre a is ellenállónak bizonyult, így a bizonytalanság csökkenése gyorsabb növekedést eredményezhet az idei év második felétől.

 Természetesen nagyon sok kockázat övezi most az előrejelzéseket: az orosz–ukrán háború, az energia- és nyersanyagpiacok jelentős változékonysága, a törékeny európai konjunktúra mind átírhatja az alapforgatókönyvet.

– Mire számítanak a jegybankban, hogy alakul az az idén, mekkora lesz a pénzromlás éves átlagos üteme?

– Az infláció szerkezete, a tavalyi emelkedésének okai nagymértékben meghatározzák az áremelkedés idei pályáját. A pénzromlás elsődleges oka az egész Európai Unióban a nyersanyagárak, de különösen az energiaárak emelkedése volt. Magyarországon az infláció egészét növelő egyedi tényező elsősorban az élelmiszerek jelentős, a régiós átlagot messze meghaladó drágulása volt. Ez már csak azért is meglepő, mert Magyarország összességében nettó exportőr a mezőgazdasági terményeknél, azaz ezen termékekből többet termelünk, mint amennyit elfogyasztunk. 

Az élelmiszerek áraiban tavasztól alapvető fordulatra számítunk, mivel több részpiacon (a hús és a tej piacán) túlkínálat alakulhat ki európai szinten, ami az áremelkedések lassulásához és az árak csökkenéséhez vezet.

 Emellett az idei év közepétől a bázishatások is segítik az infláció gyorsabb csökkenését. Fontos, hogy a csökkenő költségek ugyanúgy megjelenjenek a fogyasztói árakban, mint ahogy a dráguló nyersanyagok tavaly emelték az árakat. Ezt folyamatosan nyomon követjük, és ebben a kérdésben kiemelt partner számunkra a Gazdasági Versenyhivatal, amelynek a munkatársai célzott vizsgálatokkal ellenőrzik az egyes piacok árazási magatartásait.

Az élelmiszerárakon kívül egy másik fontos jelenség volt az elmúlt negyedévekben a vállalati profitok megemelkedése, azaz az infláció gyorsulása nemcsak a költségek növekedését tükrözi, hanem az árrések is emelkedtek. Ez a fajta profit hajtotta infláció szintén olyan jelenség, ami további mély elemzést igényel, nemcsak makrogazdasági, hanem piacszerkezeti, versenyjogi oldalról. Előretekintve, mind a külső, mind a belső faktorok az infláció csökkenésének irányába mutatnak középtávon. Globálisan egyre több országban megfordul az inflációs ciklus. A szállítási költségek több mint 80 százalékkal csökkentek a korábbi csúcshoz képest, de az árak mérséklődése figyelhető meg az ipari nyersanyagok és az energiahordozók piacán is. A fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom idei szűkülése általánosan fegyelmezi az árazási döntéseket. Mindezek miatt közel lehet az inflációs fordulat. A dezinflációs hatások egyre erősebben jelennek meg az első hat hónapban, majd az idei év második felében felgyorsul a ráta csökkenése. 

Reális lehetőség az idei év végére az egy számjegyű infláció elérése, de éves átlagban még így is 15,0–19,5 százalék között alakulhat az infláció mértéke.

– Most még nagyon feszes a hazai munkaerőpiac. A KSH legutóbbi jelentése szerint azonban enyhén, de elkezdett nőni a Mi várható 2023-ban a munkaerőpiacon?

– Már a Covid-válság időszakában is látható volt, hogy a képzett, motivált munkaerő megtartása kiemelten fontos a vállalatok számára. Az elmúlt negyedévek adatai azt igazolják, hogy ez az elkötelezettség továbbra is erős vállalati oldalról, azaz a növekvő bizonytalanság ellenére nem változott jelentősen a foglalkoztatás szintje. Az is indokolja ezt, hogy a demográfia ebben az évtizedben már a fejlett világ nagy részén és hazánkban is a vállalatok ellen dolgozik.

 Magyarországon évente 30-40 ezer emberrel több megy nyugdíjba, mint ahányan 18 évesek lesznek. Emellett a hazai gazdaság továbbra is vonzó célpont a külföldi cégek számára, ami felértékeli a hazai munkaerőt. Mindezek következtében továbbra is feszes a munkaerőpiac, vagyis magas az üres álláshelyek száma és alacsony a munkanélküliségi ráta.

 Látszanak ugyanakkor már felhők a munkaerőpiac felett is. A foglalkoztatási várakozások negatív tendenciát mutatnak, de a feszes munkaerőpiaci kondíciók miatt nem számítunk arra, hogy jelentősen eltávolodnánk majd a teljes foglalkoztatástól.

– Tavaly nagymértékű energiaszámlát könyvelt el Magyarország, emiatt jelentős hiány keletkezett a folyó fizetési mérlegben. Az idén hogyan alakulhat a folyó fizetési mérleg?

–Hazánk nettó energiaimportőr ország, ezért a tavalyi évben az energiahordozók piacán kialakult turbulenciák jelentősen rontották a cserearányainkat, ezen keresztül pedig a kereskedelmi és a folyó fizetési mérleget. Ugyanakkor az energiaszámlán kívül látszik egy erős alkalmazkodás a külső egyensúlyi mutatókban. Tavaly a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 7-8 százaléka körül tetőzhetett hazánkban. Rövid távon a belső kereslet további mérséklődése az importot visszafogja, emellett a kivitelünk viszonylag kedvezően alakul, az exporthoz kapcsolódó indikátorok pozitív képet festenek, míg a turizmus erősödése a szolgáltatásegyenleget javítja. Az idén az energiaárak korrekciója és a költségvetési hiány mérséklődése is hozzájárul a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulásához, amely összességében a GDP 4–5 százaléka körüli hiányt mutathat 2023-ban.