A mai naptól elindította a kormány a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot (BGH), ami a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram . A programot lebonyolító Eximbank a vállalatok számára nem csupán export-, hanem bármely célra felhasználható forint- és euróalapú hitelt nyújt, így beruházási és forgóeszközhitel is elérhető. A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a kölcsönöket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes forrásokhoz, amelyek a méretétől függően kereskedelmi bankokon vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el, de minden kölcsönfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

Group of business persons talking in the office.Shot of young couple having a consultation with a financial advisor in the office. Group of business persons in business meeting. Three entrepreneurs on meeting in board room. Corporate business team on meeting in modern office. Male manager discussing new project with his colleagues. Company owner on a meeting with two of his employees in his office.
Fotó: Violeta Stoimenova

A Bank360.hu közleményében arról ír, hogy a kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a programban. A cégek a BGH egy héttel ezelőtti bejelentésekor már sorban álltak az olcsó hitelért, pedig a program akkor még el sem indult.

A BGH célja, hogy a jelenlegi magas piaci kamatok mellett kedvezményes feltételekkel kínálhasson forrást a cégeknek. Ebből a pénzből lehetőségük lesz visszafizetni a vállalkozásokat, amelyeknek égető szükségük van a megfizethető hitelre, hogy például törlesszék a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró kölcsöneiket. A Bank360.hu azt írta, hogy 

körülbelül 300 milliárd forintnyi hároméves NHP-s hitel jár le az idén. 

Ez azért veszélyes, mivel amennyiben egy cég nem tud önerőből törleszteni, annak csak 20 százalék feletti kamatok állnak majd a rendelkezésére. Ugyanez a probléma léphet fel azoknál a vállalkozásoknál, amelyek 2013-ben vették fel a 10 éves NHP-t.

A BGH termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők,

 forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6, euróhitel esetén jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos kamatszinten. 

A program az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz ennél is kedvezőbb kamatokat kínál. A programban a 700 milliárd forintnyi forrásból 450 milliárdot beruházási célra, 150 milliárdot forgóeszközökre, 100 milliárdot pedig zöldhitelcélokra szánnak. Az igényléseket hivatalosan december 15-ig lehet benyújtani.