Kormányhatározat jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő egyes feladatokról.

20220601 Iváncsa
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A friss döntés a lakóterületek szeparációját szolgáló töltés létesítésének előkészítéséről szól. A kormány egyetért azzal, hogy az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési területet 

  • Iváncsa település lakóterületétől elválasztó, 
  • vizuális takarás, 
  • valamint fény-, zaj- és rezgéshatások mérséklése funkciójú 

töltés valósuljon meg, rajta növényzet telepítésével. A feladat megvalósítója a Fejér Vármegyei Önkormányzat, de a létesítmény tervezését az Építési és Közlekedési Minisztérium végzi el. Ennek érdekében a 2023-as költségvetésben a helyi önkormányzatok támogatásai fejezet címrendjét a Fejér Vármegyei Önkormányzat infrastruktúra-fejlesztésének támogatása címmel egészítik ki. A szükséges ingatlanok megszerzése és a felmerült talajvédelmi járulék megfizetése érdekében 

a kormány mintegy 976,7 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el

a rendkívüli kormányzati intézkedések jogcímcsoport terhére. Felelős a pénzügyminiszter azonnali határidővel. A belügyminiszter külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül vissza nem térítendő egyedi támogatásként az önkormányzat részére támogatási előleget nyújt – az eredeti forrás terhére –, illetve a  belügyminiszter az egyedi költségvetési támogatás egészét a támogatói okirat kiadását követően folyósítja.

Iváncsa, az ország közepe

A Fejér megyei község rövid időn belül már másodjára kap tetemes összegű támogatást a kabinettől. Igaz, a tavaly októberben megnyitott finanszírozás jóval vaskosabb volt: akkor közel 85 milliárd forintot ítéltek meg. Szűk egymilliárd forintot a Dunántúli Regionális Vízműveknek az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő vízgazdálkodási és víziközműinfrastruktúra-fejlesztések megvalósításához adtak, majd több mint 84 milliárdot közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre ugyancsak az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési területtel összefüggésben. A sor most újabb egymilliárddal bővül.

Iváncsa persze nem kis hal, hiszen itt épül az ország második legnagyobb zöldmezős beruházása. A dél-koreai tulajdonú SK Innovation 135 hektáron húzza fel akkumulátorgyárát. Arról nem beszélve, hogy a mezőföldi település harmadosztályú csapata tavaly ősszel hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Ferencváros együttesét a Magyar Kupában. Ám azóta az Iváncsa is búcsúzott a sorozattól.

Kiverték a Fradit, özönlik a pénz: így lett Iváncsa az ország közepe

Az év futballszenzációjától a Magyar Közlönyben megjelent pénzesőig, a 90 milliós költségvetéstől a 681 milliárdos akkumulátorgyárig – ezen a héten mindenki megismerte a Fejér megyei Iváncsát az országban.