Ma, ebédidő után folytatódhatnak a mesebeli események Iváncsán: az NB III-as egyesület a Fradi kiejtése után a Budafokkal találkozik a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. Az Iváncsa októberben az MK 3. fordulójában vitte véghez 2022 alighanem legnagyobb hazai focibravúrját, amikor hosszabbításban 3–2-re nyert a bajnoki és kupacímvédő Ferencváros ellen – aztán jöttek a milliárdok.

20221019 Iváncsa IVÁNCSA KSE-FERENCVÁROSI TCMOL Magyar Kupa labdarúgó mérkőzésfotó: Kricskovics Antal (KRA)Fejér Megyei Hírlapképen: #77 NYILAS BENCE ISTVÁN, #8 RYAN MMAEE 20221019 Iváncsa 
IVÁNCSA KSE-FERENCVÁROSI TC
MOL Magyar Kupa labdarúgó mérkőzés
fotó: Kricskovics Antal (KRA)
Fejér Megyei Hírlap
képen: #77 NYILAS BENCE ISTVÁN, #8 RYAN MMAEE
Története legnagyobb sikerét aratta Iváncsa focicsapata a Ferencváros kiejtésével.
Fotó: Kricskovics Antal

Pedig a zöld-fehérek kiváló őszt teljesítettek, hiszen nemcsak az NB I-ben vezetnek utcahosszal, de az Európa-ligában (El) is remekeltek. Már az említésre méltó, hogy egy nemzetközi sorozatban megérték a tavaszt, ám ők nem csupán továbbjutottak a csoportkörből, hanem meg is nyerték a H-csoportot! Ezáltal garantált a helyük az El-nyolcaddöntőben, még a csoportmásodikok és a Bajnokok Ligájából alászálló csapatok amolyan pótselejtezős körében sem kell részt venniük.

Mindezek dacára fogott ki a hazai kupában az Iváncsa az FTC-n.

Fradi-verés másnapján is kell dolgozni

A kevesebb, mint háromezer lelkes település csapata valóságos népünnepélyt váltott ki. Ettől függetlenül persze másnap reggel a meccs hősei munkára jelentkeztek, méghozzá a civil munkaadóiknál, hiszen a kapus Varga Ádám egy lószállító járműveket készítő cégnél lakatos, a győztes gól szerzője, Kercsó Bence pedig egy helyi horgászboltban dolgozik. A focicsapatnál fizetés nincs, legfeljebb költségtérítés.

Viszont a községnek jó napjai voltak a sportsiker után is. A Fradi-veréstől függetlenül, de 

még ugyanazon a napon a Fejér Megyei Közgyűlés 414 millió forint támogatást szavazott meg a településnek,

  amelyből 75 millió forint működési célú, a többit fejlesztésekre fordítják:

  • csapadékvíz-elvezető árok, járdák, utak rekonstrukciójára,
  • az iskolai étkező és konyha, valamint a családsegítő épületének felújítására,
  • a Határ utcai szennyvízelvezetés kiépítésére,
  • a katolikus temető fejlesztésére

Fociöröm, milliók, milliárdok

Két nappal később pedig a kormány szűk egymilliárd forintot adott az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő vízgazdálkodási és víziközműinfrastruktúra-fejlesztések megvalósításához, illetve több mint 84 milliárdot közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre.

20220526 IváncsaSK Innovation gyár építése a település határábanFotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH
2022.05.26. SK Innovation gyár építése Iváncsa határában. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.
Nagy dolgok történnek az iváncsai ipari parkban és környékén.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szerdától péntekig tartó foci és fejlesztési hullám után a szombatra meghirdetett Halloween Party lett a finálé.

Azóta 7 bajnoki, 5 győzelem

A labdarúgócsapat azóta is tartja a színvonalat: a híres kupameccs óta a bajnokságban hét mérkőzésből ötször nyert, ezáltal az NB III Közép-csoportjának első helyén áll – innen várja az NB II-ben középcsapat Budafoki MTE-t az újabb Magyar Kupa-körre.

A Budafok is szolgáltatott témát az elmúlt időszakban: a klub 2020-ban feljutott az NB I-be, ám onnan postafordultával ki is esett,

idén januárban pedig arról írt a G7 a melbourne-i Herald Sunra hivatkozva, hogy a csapatot 2015 óta tulajdonló Bélteky Róbertet 10 millió dolláros sikkasztással vádolják:

„Az újságcikk alapján Béltekyt az általa korábban irányított cég (a parkolásüzemeltetéssel foglalkozó ausztrál gyökerű társaság, a Care Park) tulajdonosai jelentették fel, akik szerint a vállalatvezető tíz éven át sikkasztott a cég kasszájából.”