Sűrű napja volt hétfőn a magyar miniszterelnöknek. Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben tartott beszédet, számos témát érintve. Az egyik fő üzenet az volt, hogy Magyarország a béke pártján áll. Az ülésnap az azonnali kérdések órájával ért véget, melynek során a kormányfő a többi képviselő által neki szegezett kérdésekre válaszolt.

Orbán Viktor
Orbán Viktor azonnali kérdések megválaszolásával zárta az ülést.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI

Az kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt nőttek az energiaárak, ami felhajtotta az inflációt. Úgy véli, hogy ha a szankciókat kivezetnék, akkor felére mérséklődne az infláció.

A rezsicsökkentés nélkül azonban még magasabb lenne. A kormányfő kiemelte, hogy ha nem lenne az átlagfogyasztásig támogatás, az szociális katasztrófát okozhatna.

Az élelmiszerárstopokra vonatkozó kérdésekre azt felelte a miniszterelnök, hogy akkor lehet kivezetni őket, ha tartósan csökkeni fog a drágulás üteme. Az emiatt nehéz helyzetbe került kisboltok 8 milliárd forintos működési támogatásban részesültek.

A jelenleg zajló nagyberuházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy szükség van rájuk, épp emiatt az alultőkésített országok között verseny van a beruházásokért. A kormányfő kiemelte, hogy ezen beruházások támogatására kisebb összeget fordít a kormányzat, mint a kkv-k megsegítésére. Hozzátette, hogy a beruházások munkahelyeket teremtenek, ezek hiányában több százezer ember maradna állás nélkül.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy nem igaz, hogy az üzemek létesítése veszélyeztetné a vízkincset, hiszen Európában más országokban, például Németországban és Lengyelországban is épülnek akkumulátorgyárak, és ott sem teszik tönkre az országot. A legnagyobb vita hazánkban a debreceni kínai akkumulátorgyár körül bontakozott ki.

A kormányfő napja a viszontválaszok után sem ért véget, Orbán Viktor hétfő este Egyiptomba utazik, ahol kedden tárgyal Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel, majd együttműködési megállapodást írnak alá.