A következő hat hónapban kifizeti a kormány a Dunaferr dolgozóinak a bérét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormányfő hozzátette, ez több mint 16 milliárd forintba fog kerülni az államkasszának.

ORBÁN Viktor Budapest, 2022. december 21.Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. december 21.
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök szerint a következő hónapokban is azon fognak dolgozni, hogy a fél év elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a magyar ipar számára nélkülözhetetlen fontosságú dunaújvárosi vasműnek.

Bár nem tett említést róla, de információink szerint folyamatosak a háttérben az egyeztetések a kormány és a megmentőnek ígérkező indiai vállalat, a Liberty között, amelynek vezetői január elején Budapesten is megfordultak. 

Az 500 milliárd forintos tartozást maga előtt görgető Dunaferr dolgozóinak a bérét a kormány az elmúlt hónapokban is rendezte. Czomba Sándor foglalkozatáspolitikáért felelős államtitkár épp lapunkank adott interjújában jelentette be, hogy a decemberi fizetésüket megkapják a munkavállalók. Akkor azt mondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy meghatározó foglalkoztatója a térségnek a Dunaferr, amely ha végleg bezár, akkor az egész régió kerül lehetetlen helyzetbe, emiatt a kormány nem nézheti tétlenül az ott zajló eseményeket.

A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem

– fogalmazott Orbán Viktor.