Pénteki ülésén elfogadta a város 2023. évi költségvetését Székesfehérvár közgyűlése. A 104 milliárd forintos büdzséből 50,7 milliárdot szánnak fejlesztési és felújítási célokra. A javaslatot 17 igen és 4 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a testület.

Szekesfehervar,,Hungary,-,04.23.2021:,People,And,Restaurants,At,The,Main
Szekesfehervar, Hungary - 04.23.2021: people and restaurants at the main street and at Varoshaz Square.
Fotó: Krisztian Tefner

Az önkormányzat idei saját bevétele 32 milliárd forint lehet a tervek szerint, ebből 23 milliárdot tehet ki a várhatóan rekordmagas iparűzésiadó-bevétel, amit 4,05 milliárd forint építmény- és 60 milliós idegenforgalmi egészíthet ki, magánembereknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük. 

A saját bevételeket az állam mintegy 10 milliárd, a hazai és uniós projektek pedig további 21 milliárd forinttal egészíthetik ki.

A költségoldalon 44 milliárdra rúghatnak a város működési költségei, ebből a befizetendő szolidaritási hozzájárulás 6,6 milliárd forint lehet. A fejlesztési kiadások között megtalálhatóak a már zajló és az idén kezdődő beruházások, mint a multifunkciós sportcsarnok, az iskolafelújítási program, a kerékpárutak építése és a Fehérvár Tüdeje program.

Az 50,7 milliárd jelentős részét a 39,4 milliárd forintos állami forrás teszi ki, emellett szerepel a tervezetben az előző európai uniós fejlesztési ciklusból származó 6,8 milliárd és önkormányzati forrásból 3,9 milliárd is. Az energetikai kiadások jelentős, hárommilliárd forintos növekedése miatt a székesfehérvári közszolgáltatóknál várhatóan 27,3 milliárdos többletköltség jelentkezhet.

A költségvetésben 9,2 milliárd forintos gazdálkodási és céltartalék is helyet kap, ebből 2,5 milliárd a szabadon felhasználható, feladathoz jelenleg nem rendelt, biztonsági tartalék. 

Hitelt sem működtetésre, sem fejlesztésekre nem vesz fel a város 2023-ban.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a büdzsé stabil működést, a közszolgáltatások biztonságos üzemeltetését és jelentős fejlesztéseket is tartalmaz. Mint mondta, a vita során minden hozzászóló elismerte, hogy olyan körülmények között kellett a költségvetést megalkotni, amelyek nagyon leszűkítették a pénzügyi mozgásteret a korábban megszokottakhoz képest.

A polgármester ugyanakkor azt is jelezte, hogy a büdzsét minden bizonnyal módosítani kell év közben, hiszen az energiaárak változását pénzügyileg követni szükséges, ugyanakkor a költségvetés a várható legmagasabb kiadásokkal számol, ami akár tartalék többletforrás kialakulását és nagyobb mozgásteret is eredményezhet az év végére.