Mi, az orvostársadalom képviselői úgy döntöttünk, hogy ki fogjuk kényszeríteni a rendszerváltást, a valódi, ciklusokon átívelő reformot az egészségügyben 

– összegezte a szombati rendkívüli küldöttközgyűlésen született határozatokat Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége sajtótájékoztatót tart Budapesten 2023. február 4-én
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége sajtótájékoztatót tart Budapesten 2023. február 4-én.
Fotó: Sándor Tünde

Itt elhangzott, hogy a háziorvosok úgy döntöttek, letétbe helyezik feladatellátási szerződéseik felmondását, vagy elzárkóznak az új ügyeleti szerződések aláírásától. A szakellátásban dolgozók képviselői pedig amellett foglaltak állást, hogy az önként vállalt orvosi többletmunkát, szerződéseket felbontják, ha nem kezdődik meg egy szakmai konszenzussal, párbeszéddel kísért átalakítás az egészségügy reformja érdekében.

A dokumentumokat, azaz a felmondásokat a MOK területi szervezetei gyűjtik, és ha szükséges, élesítik a történések függvényében. Egységes, összehangolt fellépésre készül a magyar orvostársadalom, a küldöttközgyűlést megelőzően felmérték a tagság körében a hajlandóságot, és a visszajelzések szerint van tömegbázis a követelések mögött.

Tarthatatlan a helyzet, amire csak az egyik példa, amikor egy érsebész halála miatt megáll egy kétmilliós nagyváros érsebészti ügyeletének működése. Meg kell akadályozni a szakdolgozók elvándorlását. A MOK vezetősége leszögezte, hogy bármikor is történjen, 2023. január elsejéig visszamenőlegesen meg kell adni az ígért béremelést számukra. 

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

Nem tudunk csapat nélkül, szakdolgozók nélkül dolgozni, az ő visszamenőleges fizetésemelésük mellett is letesszük a voksunkat

– jelezte a sajtótájékoztatón Svéd Tamás, a MOK titkára.

Közös cél az egészségügy további leépülésének megállítása és a folyamat visszafordítása,

ennek érdekében a MOK rövid és hosszú távú cselekvési javaslatokat fogalmazott meg, amelyeket közzétesznek a szervezet honlapján.

A szakma, a betegszervezetek és a kormány, valamint minden parlamenti párt részvételével kell az egészségügy általakításának mérföldköveit, ciklusokon átívelő reformját kidolgozni és törvénybe iktatni – hangzott el.

Idén tavasszal el kell indulnia a folyamatnak, és év végéig eredményeket kell látni. 

A szakma elszánt, az orvosok a szakdolgozók érdekképviseletével együttműködve készek nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Nem bérharcot kezdünk, ez most nem a pénzről szól, hanem egy betegbarát, működőképes egészségügyről, ahol az orvos és a beteg is jól érzi magát. Ezt azonban semmiképp sem szolgálja a két év alatt, rohamtempóban, átgondolatlanul, utasításos rendszerben történő átalakítás

– jelezte a MOK vezetősége.

Az új ügyeleti rendszer kiépítésének következő állomása Győr-Moson-Sopron vármegye, ott tud megmutatkozni először, hogy mennyire sikeres az elhatározott nyomásgyakorlás. Ha az érintett háziorvosok nem írják alá, nem tud elindulni a rendszer. 

Ha pedig a szakellátásban dolgozók felmondják az önkéntesen vállalt többletmunkát, összeomlik az adott helyen az ellátás.

Folytatódnak a béremelések az egészségügyben

Az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók is örülhetnek a februárban érkező fizetésüknek.