Óriási szórást mutatnak Magyarországon a keresetek. Ugyan a KSH adatai szerint a nettó átlagfizetés Magyarországon 387 ezer forint volt tavaly novemberben, ám a foglalkozástól, az életkortól vagy a karrier szintjétől is függ, mire lehet számítani egy adott pozícióban. Nemcsak a piaci szférában, az állami pozíciók között is elképesztő eltérések vannak. Szétnéztünk az egyes foglalkozási kategóriák között, hogy kiderítsük, mely szakmát érdemes választania egy pályakezdő fiatalnak, ha azon töri a fejét, hogy állami pályát válasszon-e, vagy sem.

20200626 Szolnok Tűz ütött ki egy mintegy kilenc négyzetméteres raktárhelyiségben, Szolnokon, a Kossuth Lajos úton. A katasztrófavédelem mellett a rendőrség is nagy erőkkel vonult fel. Fotó: Kiss János KJ Új Néplap ÚN 20200626 Szolnok Tűz ütött ki egy mintegy kilenc négyzetméteres raktárhelyiségben, Szolnokon, a Kossuth Lajos úton pénteken dél körül. A kataszrtrófavédelem mellett a rendőrség is nagy erőkkel vonult fel. Fotó: Kiss János ÚN
Fotó: Kiss János / Új Néplap

Tűzoltó lehetsz s katona, de mennyit keres egy rendőr és egy honvéd?

Nem mindig volt a legjobban kifizetődő a honvédségnél vagy a rendvédelmi szerveknél munkát vállalni Magyarországon, ám a helyzet nagyságrendileg jobb azóta, hogy tavaly nyáron a kormány bejelentette, két lépcsőben, előbb 2022 szeptemberében, majd 2024 januárjában megemeli a rendőrök és a katonák fizetését. A béremelés a tiszthelyettesi állománynál átlagosan 30–44 százalék közötti, míg a tiszteknél 18–25 százalékos bérfejlesztést jelentett.

2022. szeptember 1-jétől, a tiszthelyettesek 384 ezer forintos, míg a pályakezdő tisztek bruttó 510 ezer forintos illetménnyel indíthatják a pályafutásukat. 

Ezzel párhuzamosan a katonák bére is emelkedett, egy kezdő közkatona korábbi 280 343 forintos illetménye 2022 szeptemberében 399 180 forintra emelkedett. Érdemes kitérni a tűzoltók helyzetére, akik rendszeresen panaszkodnak a rossz anyagi körülmények mellett a gyakori túlmunkára is, ám a KSH legutolsó adatai szerint még mindig többet keresnek, mint egy katona. Egy 30 év alatti tűzoltó átlagkeresete 2021-ben bruttó 414 ezer forint volt,

Idén nem sok jóra számíthatnak a köztisztviselők

A legnehezebb ma kiigazodni a köztisztviselők keresetén, akiknek a bértáblája három besorolási osztályt különböztet meg. Miközben az illetmény szintje függ az alkalmazottat foglalkoztató intézménytől, az illetménykiegészítés az alapilletmény 10-50 százalékának felelhet meg. A köztisztviselői idén is 38 650 forintos illetményalappal számol, ami 2008 óta változatlan, azóta egyedül a szorzók módosultak, idén azonban azok se változnak. Kivételt a legalacsonyabb besorolású dolgozók képeznek, akik megkapják a 16 százalékos minimálbér- és a 14 százalékos garantáltbérminimum-emelést, tehát a többségnek be kell érnie a jelenlegi bérével. A szakszervezetek 25 százalékos béremelésre vonatkozó javaslatára reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette, idén nem számíthatnak a köztisztviselők fizetésemelésre.

A postások az átlag alatt, a mozdonyvezetők az átlag felett keresnek

Zajlanak a bértárgyalások az állami vállalatok dolgozóinak béremeléséről. Miután a korábbi hároméves bérmegállapodásba rögzített idei emelést felemésztette az így csak a KSH adataira tudunk hagyatkozni az ő keresetük esetében. Ezek alapján 2021-ben bőven az abban az évben mért 438 ezer forintos átlag fölött kerestek a kezdő mozdonyvezetők, 

bruttó 549 ezer forintot kaptak, tehát csaknem százezer forinttal vihettek többet haza, mint a nemzetgazdasági átlag.

Tavaly a mozdonyvezetők bruttó átlagkeresete már 776 ezer forint volt. Vélhetően nem tévedünk nagyot, ha azzal számolunk, hogy a kezdő fizetések is jócskán 600 ezer forint fölé emelkedtek. 

A 30 alatti autóbuszvezetők 400 ezer forintos, tehát átlag alatti bérénél csak a postások vannak nehezebb helyzetben, akik évek óta a legalacsonyabb kereseti sávokba tartoznak, többségüknél a mindenkori és garantált bérminimum az irányadó.

Medical,Team,Walking,Down,Hallway,At,The,Hospital
Fotó: shutterstock

Megéri-e Magyarországon orvosnak menni, azaz mennyit keres egy kezdő orvos?

Az elmúlt években a leglátványosabb javulás az állami szférán belül az orvosfizetések terén volt, a 2021-ben indult és idén lezárult, háromütemű bérfejlesztésnek köszönhetően január elseje óta egy két éve dolgozó kezdő orvos bruttó fizetése 687 ezer forint, ami ügyeletekkel, valamint a hiányszakmáknak járó vagy a Markusovszky-ösztöndíjakkal kiegészülve már könnyen eléri a nettó 800-900 ezer, sőt akár az egymillió forintot is.

Ez egyébként már nagyon közel van a 3100 eurós német rezidensbérekhez, tehát mondani se kell, hogy érezhetően javult az orvostársadalom anyagi megbecsültsége. Ilyen fizetések mellett a korábbinál sokkal ritkábban merül fel a külföldi munkavállalás gondolata.

Ha feljebb megyünk a bérkategóriákban, akkor például 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 2023. január elsejével már 1,65 millió forint. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak pedig 2,38 millió forintra nőtt a bérük. Ami pedig az ápolókat illeti, a KSH szerint 2021-ben egy 30 év alatti ápoló bruttó 436 ezer forintot keresett, viszont ez az összeg idén várhatóan nőni fog, előbb 2023 július elsején, majd 2024 márciusában jön az egészségügyi dolgozók béremelésének következő lépése, amivel az átlagos alapbérük eléri majd az orvosok alapbérének 37 százalékát.

Mennyit vihet haza egy kezdő tanár? 

Végezetül a pedagógusokat érdemes kiemelni, akik az elmúlt időszakban gyakran hallatták a hangjukat, és ha ránézünk a pedagógus-bértáblára, akkor nagyon nincs mit csodálkozni ezen. A garantált bérminimum ugyanis az évek alatt gyakorlatilag felfalta a bértáblát, amelynek továbbra is a 2014-es minimálbér az illetményalapja, így aztán minden évben a szakmunkás-minimálbér szintjére kell felhúzni a fizetéseket, amelyeken egyedül az ágazati szakmai pótlék 20-ról 32 százalékra történő emelése jelent valamilyen szépségtapaszt.

Tehát 2023. január 1-jétől a minimális pedagógusfizetés teljes állásban bruttó 391 248 forint, ami nettóban 260 180 forintnak felel meg.

A bérfeszültség jól láthatóan a bértorlódásból fakad, a Pedagógus 1 első 6 kategóriájában 15-17 évig ez a kereset az érvényes, függetlenül attól, hogy az illető mit végzett. De azok se járnak sokkal jobban, akik az előmeneteli rendszerben belépnek a Pedagógus 2-be, főiskolai diplomával 18, egyetemivel pedig 9 év után léphetnek át a következő bérkategóriába. 

Mindenesetre a kormányzati ígéretek szerint hamarosan érezhetően javulhat a tanárok anyagi helyzete. Ha sikerül megállapodni az unióval, az idei 10 százalékon felül további 11 százalékkal, majd 2024-ben 25, míg 2025-ben 29 százalékkal nőnek a pedagógusfizetések, amivel az átlagbérük 2025-ben bruttó 777 ezer forintra emelkedne. Egy ekkora emeléssel a pedagógusok várhatóan 350–400 ezer forint közötti összeggel kezdhetik meg a pályafutásokat.