BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezermilliárd forint uniós forrás jut építkezésekre

Az idén őszig 100-120 új fejlesztési felhívás jelenik meg.

A mostani uniós költségvetési ciklusban több ezer milliárd forint uniós forrás érkezhet az építőiparba – jelentette be Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az iparkamara építésgazdasági kollégiuma ülésén az államtitkár jelezte, az uniós pénzekből a magasépítési terület 2755 milliárd forinthoz juthat, a mélyépítési alágazat 1644 milliárd forintot kaphat, míg a komplex építőipari fejlesztésekre mintegy 1800 milliárd forintot szánnak a következő hat-hét évben, a pénzeket szigorú ellenőrzés mellett utalják majd ki.

20221125 SukoróKovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Központ építkezés bokrétaünnepe. Fotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap.  2022.11.25. Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Központ építkezés bokrétaünnepe. Sukoró. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Köszöntőt mondtak: Kovács Katalin elnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.
A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Központ építkezésének bokrétaünnepe. Fotó: Fejér Megyei Hírlap / Nagy Norbert

Ágostházy Szabolcs rámutatott: az egész magyar gazdaságnak a kövező hét évben 43 ezer milliárd forintnyi uniós forrás áll majd rendelkezésre. A zöld fejlesztésekre szánják a források mintegy 50 százalékát, 26 százalékot pedig oktatási célokra adnak majd. A felhívások kiemelt céljai között szerepel a zöld átállás, a megújuló energiafejlesztések előtérbe helyezése és a digitális átállás. Kiemelten kell majd kezelni a technológiaváltást is, ami az építőiparnak is fontos, hiszen az ágazat jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

Csökkentenék az egyajánlatos közbeszerzések számát

A kormány az uniós források megelőlegezését kiemelten kezeli, ezekre félreteszi a szükséges, megfelelő összegeket.

Az államtitkár jelezte, hogy az idén őszig 100-120 új fejlesztési felhívás jelenik majd meg. 

Az államtitkár szerint erősíteni kell azt a folyamatot, hogy a kis- és középvállalkozások minél nagyobb számban vegyenek részt az építőipari közbeszerzésekben.

A kormány kiemelt célja, hogy tovább csökkentse az egyajánlatos közbeszerzések arányát,

ami hazánkban már most 15 százalék alatt van az uniós forrásokból megvalósuló közbeszerzéseknél. A GINOP Plusz és TOP Plusz operatív programoknál eddig 38 pályázatot hirdettek ki, több mint 2 ezer milliárd forint értékben, eddig 9440 kedvezményezettet támogattak, 824 milliárd forintot már kifizettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.