A MÁV-START elkötelezett a zöld közlekedés irányába, ennek is köszönhetően számos nemzetközi, köztük éjszakai járattal rendelkezik. Európa több nagyvárosa is elérhető a MÁV-START járataival – derült ki a vasúttársaság szerdai közleményéből.

MÁV-START
Fotó: MÁV-START

A MÁV ismertette, hogy Berlinbe és Varsóba már napi 2 pár vonat, Brassóba napi 5 pár járat közlekedik, Pozsonyba, Kassára, Prágába, Aradra és Münchenbe pedig kétóránként járnak a vonatok. Ugyanakkor Bécsbe viszont óránként lehet utazni.

2022-ben a legnépszerűbb turisztikai desztináció a MÁV-START értékesítésében Bécs volt mintegy 582 ezer utassal, München 106 ezer, Pozsony 93 ezer, Prága 69 ezer, Salzburg pedig 54 ezer magyar utas számára volt vonzó úti cél.

A vállalat tájékoztatása szerint kedvezményes lehetőségként az egész családnak megéri a Start Europa jegyekkel utazni 15 országba, a legkedvezőbb áron, szinte bármely magyar állomásról a célországok szinte minden állomására – és azokról vissza.

Sokan választják az éjszakai vonatokat is, nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is a reneszánszukat élik. A járatok este indulnak és reggel érkeznek, az út pedig a kedvező árú fekvőhelyes kocsikban (4-6 fő fülkénként), vagy hálókocsiban (1-3 fő fülkénként) kényelmesen, alvással tölthető, emellett pedig az Utasellátó reggelit is biztosít a fekvő- és hálókocsikban utazóknak.

Budapestről éjszakai vonattal elérhető München, Stuttgart, Berlin, Prága, Varsó, Krakkó, Székelyföld, Brassó, Bukarest, és a nyári szezonban a horvát és szlovén tengerpart is.

A MÁV legújabb fejlesztése decembere óta a Kálmán Imre EuroNight vonat meghosszabbítása, München után Augsburg, Ulm, Göppingen érintésével érkezik Baden-Württemberg tartomány fővárosába, Stuttgartba.

Turisztikailag és nemzetstratégiailag is kiemelt jelentőség járat a Budapest–Kolozsvár–Csíkszereda–Brassó között közlekedő Corona InterCity, ami Székelyföld és Magyarország között kínál átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget.

A járaton tavaly az utasok száma 22 ezer volt.

A 2022-es nyári szezonban a horvát tengerpartra, Splitbe a MÁV-START közvetlen éjszakai járatát, a Lonely Planet gyűjtéséből a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választották az Adria InterCityt. A járatot tavaly több mint kilencezren választották. Az Adria InterCity a tervek szerint idén nyáron is a megszokott szolgáltatásokkal közlekedik majd.