Az országon belül kialakult bérszakadék teljese eltorzította az egyes régiókban élők hitelképességét. A legszegényebb megyékben élőknél egy budapesti lakos 10 millió forinttal több lakáshitelhez juthat, ha költözésre szánná el magát – írta közleményében a Bank360.hu. A személyi hitelek esetében is jobb lehetőségeik vannak a fővárosiaknak.

Couple reading over contract in office
hitel, kölcsön, hozam, törlesztés, befektetés, vállakozás, költségek, pénz
Fotó: Eric Audras

A jövedelmek közötti olló szárai túlságosan nagy szöget fognak közre a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2022-ben Szabolcs vármegyében 241 855 forint volt a nettó átlagbér, ami az 57 százaléka annak a fizetésnek, amit egy budapesti dolgozó átlagban hazavisz a hó végén. 

Ez a bérszakadék azt jelenti, hogy a hitelek nehezebben elérhetőek az ország alacsonyabb jövedelmű részein, ráadásul drágábbak is. 

Egy piaci hitelhez általában országszerte elegendő az átlag jövedelem, de egy kedvező ajánlathoz havi 300-350 ezer forintos fizetés alatt nem igazán lehet hozzájutni – írta a Bank360.hu. Mivel a bankok nem tesznek különbséget a konstrukciók tekintetében regionálisan, így ez az egyenlőség nehezebb helyzetbe hozza az alacsonyabb jövedelmű térségeket.

Még megkaphatják a lakásfelújítási támogatást azok, akiket első körben visszautasítottak

Egy friss törvénytervezet lehetővé tenné az megszerzését azoknak az igénylőknek, akiket a bankok egyszer már visszautasítottak – írta közleményében a Bank360.hu. A tervezet a babaváró hitelt is érinti.

A Szabolcs vármegyei, 241 ezer forintos átlagbérrel számolva a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora szerint 17 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) alatt nehéz hitelhez jutni. Hárommillió forint igénylésénél 84 hónapos futamidővel számolva 17,63 és 21,17 százalék közötti a THM. A havi törlesztőrészlet így 60-65 ezer forint között alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5–5,4 millió forintra jön ki. A budapesti 422 ezer forintos bérrel számolva más képet kapunk. Már 14,41 és 19,98 százalékos THM-mel elérhető ajánlatokat kapunk, 55–63 ezer forintos törlesztőrészlettel. A teljes visszafizetendő összeg 4,6–5,3 millió forint között alakul így, vagyis a magasabb jövedelemmel a hét éves futamidő alatt akár közel félmillió forinttal is olcsóbb hitelt lehet elérni.

A lakáshiteleknél ennél is fájóbb a különbség

Egy lakáshitel esetében a maximum felvehető összeg attól függ, hogy az ügyfél nettó fizetésébe mekkora törlesztőösszeg fér bele. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szerint a legalább 10 éves kamatperiódussal felvett hiteleknél a jövedelem maximum fele lehet a havi törlesztőrészlet, nettó 500 ezer forintos bérig.

A budapesti átlagos jövedelemmel számolva legfeljebb 211 ezer forint lehet a kölcsön törlesztőrészlete, ha nincs más tartozása az igénylőnek. 

Ez alapján 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal számolva legfeljebb 23,5 millió forint lakáshitelt vehet fel egy átlagos fővárosi. Ezzel szemben egy Szabolcs vármegyei átlagos jövedelmű igénylő legfeljebb 120 ezer forintos törlesztőrészletet vállalhat, ami mindössze 13 millió forint lakáshitelre elegendő a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint. 

A különbség akkora, hogy például egy szabolcsi átlagbéres a maximális, 10 milliós babaváró támogatással sem tudja azt teljesen ellensúlyozni, ráadásul ilyen törlesztőrészletnél azzal együtt már bele is ütközne a JTM-korlátba.