Mintegy 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el 2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek az egy évvel korábbinál 18 százalékkal nagyobb vendégforgalmat regisztráltak a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentése szerint. Az összes vendégéjszaka 51 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

202300209 Veszprém Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program pályázatán elnyert támogatásból tizenhét szobával bővítette kínálatát a Hotel Historia Malomkert, melyről sajtótájékoztatót tartottak. Fotó: Pesthy Márton PMVeszprémi Napló  202300209 Veszprém 

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program pályázatán elnyert támogatásból tizenhét szobával bővítette kínálatát a Hotel Historia Malomkert, melyről sajtótájékoztatót tartottak. 
Fotó: Pesthy Márton PM
Veszprémi Napló
Fotó: Pesthy Márton / Veszprémi Napló 

Kiugró mértékben, 34 százalékkal növekedett a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma, miközben 6,2 százalékkal a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák, és 6,5 százalékkal a belföldi vendégek száma is bővült. 

Januárban 311 ezer belföldi vendéget és 723 ezer belföldi vendégéjszakát regisztráltak, 

a forgalom 78 százalékát a szállodák könyvelték el,

ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

Mindeközben a belföldi vendégforgalom a panziókban 6,5, a közösségi szálláshelyeken 2,3 százalékkal csökkent 2022 januárjához viszonyítva. A belföldivendég-éjszakák 26, illetve 18 százalékát a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon turisztikai régióban regisztrálták.

 

A külföldi vendégek száma 36 százalékkal, a vendégéjszakáké 34 százalékkal emelkedett 2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 259 ezer külföldi vendég összesen 695 ezer vendégéjszakát töltött el. 

A külföldi vendégforgalom 82 százaléka a szállodákba irányult, a szállodai vendégéjszakák száma összességében 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A külföldivendég-éjszakák 67 százalékát a Budapest–Közép-Duna-vidéken  regisztrálták.

A kereskedelmi szálláshelyek januári összes bruttó árbevétele mintegy 32 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 55 százalékkal magasabb volt az előző évinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 26 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Csúcsforgalommal zárult a tavalyi év a szálláshelyeken

Kiemelkedő hónappal zárult a tavalyi év a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol az egy évvel korábbinál 28 százalékkal több vendéget és 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A KSH gyorsjelentése szerint 2022-ben 45 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, éves szinten elérte a 26 milliót. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 69 százalékkal ugrott meg tavaly.