Március 14-től rendelte el az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. 

Az ellenőrök többek között fokozottan vizsgálják majd a tojás és az édesipari termékek forgalmazását, míg a Nébih laboratóriumában sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, valamint tojásfestékeket vizsgálnak.

 

Baranya megye Pécs 20070328 Kereskedelem 2007 Állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás Húsvét előtti ellenőrzés minőség élelmiszer állategészségügy  NÉBIH A képen füstölt áru Fotó: B. Bezdán Katalin Új Dunántúli Napló
Fotó: B. Bezdán Katalin

Az ellenőrök élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyeket egyaránt felkeresnek, és kiemelten vizsgálják olyan jellegzetes termékkörök forgalmazását, mint a sonka, az étkezési tojás, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a borok és az alkoholos italok. Természetesen laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. A Nébih laboratóriumaiba pácolt, füstölt, nyers sonkákat, hidegkonyhai készítményeket (például majonézt, tojást tartalmazó salátákat, sonkatekercseket), valamint tojásfestékeket ellenőriznek – hangsúlyozta Nobilis Márton.

Az országos célellenőrzés március 14-től húsvéthétfőig, azaz április 10-ig tart.